Israel er stadig et af USA’s favoritlande

Præsident Barack Obamas og statsminister Binyamin Netanyahus forhold til hinanden er ikke det bedste, Mellemøst-fredsprocessen er i dødvande – men USA har stadig Israel som et af dets favoritlande.Dette fremgår af en nylig Gallup-undersøgelse, der viser, at et flertal af amerikanerne – 63 procent – stadig har en gunstig opfattelse af Israel.

Omkring 17 procent af de adspurgte holder med palestinenserne, mens 20 procent er upartiske og enten støtter begge parter ligeligt eller er ligegyldige.

Amerikanerne er ikke anfægtet af bestræbelser på at deligitimere Israel.

Deres støtte til Israel har været højere, da et rekordstort antal – 64 procent – gik ind for Israel efter den første Golf-krig. Den laveste støtte blev registreret i 1998, da blot 37 procent af amerikanerne havde en gunstig mening om Israel.

Israels popularitet har været i stigning i USA i snart 10 år, siden terroristangrebet mod tvillinge-skyskraberne i New York i september 2001, da 51 procent af USA’ s befolkning holdt med Israel.

Under fredsdrøftelserne i 1990’erne, med tidl. præsident Bill Clinton som mægler, forblev størstedelen af amerikanerne upartiske – 54 procent – med 38 procent som sympatisørere af Israel og blot 8 procent for palestinenserne.

Siden katastrofen i New York har republikanerne i USA været Israels største støtter. 80 procent af republikanerne var for Israel, sammenlignet med 57 procent hos demokraterne og de uafhængige.

Israel anses stadig for et af amerikanernes favoritlande, blandt andre populære lande som Canada, England, Tyskland, Japan, Indien og Frankrig, men foran Syd-Korea og langt foran Saudi-Arabien, Jordan og Egypten, med tallene 37 procent, 50 procent og 50 procent henholdsvis for disse tre lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den palestinensiske Myndighed (PA) står med 19 procent nederst på listen, sammen med Iran og Nord-Korea.