Livets VAND

Der er kun vand hver tredje dag. Der er måske varmt vand en gang om ugen. Hver gang der er vand, fylder vi nogle store spande, så der er vand til opvasken, toilettet og tandbørstningen.
Det er virkeligheden her i hovedstaden i Honduras. Og det betyder, at trucker-vask og meget (meget!) korte bade er dagligdagen. Vi trækker ikke ud i toilettet hver gang – endsige hver dag. Et par gange om dagen hælder jeg en spandfuld vand ned i toilettet.
Situationen skyldes, at der er rationering på vand. Der er ganske enkelt ikke vand nok til at forsyne alle i hovedstaden, og for at spare bliver der helt enkelt lukket for forsyningen.
Vand til madlavning og til at drikke er købevand. Vand fra vandhanen er for forurenet. Og det er dyrt – meget dyrt – at købe vand.
Kombinationen af rationering og store udgifter til vand betyder, at der er en meget stor opmærksomhed på vandforbruget. Der bliver sparet overalt, hvor det er muligt. Og for en forkælet dansker er det en øjenåbner at opleve og opdage, hvor let det er.

Vi skal alle passe på Guds grønne jord og være med til at sikre, at den forbliver grøn – også for vores børn og børnebørn. Men tit bliver det ved de gode intentioner og de rigtige holdninger. Og i virkeligheden er det let at lade handling følge holdning. Tænk over det:
Behøver du virkelig gå i bad hver dag?
Behøver du bruge varmt vand, når du går i bad?
Behøver du lade vandet løbe, når du børster tænder eller barberer dine ben?
Hvor få minutters bad kan du nøjes med? (Prøv med koldt vand – det gør badet kortere!)
Bruger du opvaskebalje, eller lader du vandet løbe?
Koger du æg og kartofler i mere vand, end der er brug for?

Det er let og uden forpligtelser at mene det rigtige. Lad dig udfordre og prøv at udfordre dine venner og din familie til at handle på disse spørgsmål. Det er meget nemmere, end du tror!
Af Christel Werenskiold
Udsendt som volontør af Impact