Ny bog af pave Benedict forbedrer forholdet Vatikanet-jøderne

En ny og venligere brise blæser nu mellem Vatikanet og jøderne, efter at pave Benedict XVI har skrevet en ny bog, der frikender det jødiske folk for ansvar for Jesu død.Bogen hedder “Jesus af Nazaret, Del 2” og er en fortsættelse af Benedicts tidligere bog, “Jesus af Nazaret”, hvori han skriver om sin opfattelse af Jesu liv og hans undervisning. Bogen udkommer den 10. marts, men forlæggeren i Vatikanet har allerede udsendt uddrag af den, og de har fået stor omtale verden over.

I sin nye bog forklarer Benedict bibelsk og teologisk hvorfor der ikke er nogen basis i Den hellige Skrift for argumentet, at det jødiske folk som helhed var ansvarlig for Jesu død.. Han tackler hermed et af de mest kontroversielle anliggender i kristendommen.

For 46 år siden, i 1965, revolutiionerede kirken sit forhold til jøderne, da Det andet Vatikan Råd udstedte erklæringen “Nostra Aetate”, hvori det hedder, at Jesu død ikke kan tilskrives jøderne som helhed, dengang eller idag. I de følgende snart fem årtier har flere paver, især Johannes Paul II og Benedict XVI, helt støttet dette.

Jødiske lærde og andre fremtrædende jøder siger, at Benedicts nye værk er skelsættende, og at det vil bidrage til at bekæmpe antisemitisme.

Den tysk-fødte Benedict, som nu og da har været på kant med jøderne, blev tvunget til at slutte sig til “Hitler Jugend” som barn i Nazi-Tyskland, Hn har i sit pontifikat prioriteret at forbedre forholdet til jøderne. Han har besøgt Auschwitz dødslejren i Polen og Jerusalems Yad Vashem mindeinstitution for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen.

Benedict har imidlertid også gjort fejl – sådan opfattes de i vide kredse – og skabt vrede i jødiske grupper, da han for to år siden ophævede bandlysningen af biskop Richard Williamson, som havde benægtet omfanget af holocaust ved at udtale, at ingen jøder blev gasset ihjel under den anden verdenskrig.

Udover dette har jødiske grupper udtrykt harme over, at Benedict gik ind for at erklære pave Pius XII for salig – det første skridt til at gøre ham til helgen. Mange mener, at dette ville være upassende, idet Pius kunne have gjort mere imod holocaust.

I sin bog når Benedict til den samme konklusion som “Nostra Aetate” og forklarer sine synspunkter med en grundig analyse, evangelium efter evangelium. Han genudspiller Jesu sidste stund, inkl. dødsstraffen for blasfemi, og forklarer, hvorfor jøder som et hele ikke kan beskyldes for det. Han konkluderer, at det var Tempel-aristokratiet og nogle støtter af Barabbas, som var skyldige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvordan kan er helt folk have været tl stede i den stund for at råbe på Jesu død, skriver Benedict.

Han skriver, at Jesu død ikke var om straf, men snarere om redning, og at Jesu blod ikke råber på hævn og straf – men på forsoning.

“Forgiftet klima”
Den amerikanske holocaust-forsker Elan Steinberg siger, at den gamle anklage mod jøderne for at have været “Kristus-dræbere” har skabt et forgiftet klima af had mod jøder, og at dette var et grundlag for antisemitisk forfølgelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Benedicts nye bog, siger Steinberg, ikke blot gendriver kirkens beskyldning mod jøderne for drabet af Jesus, men gør det “for nye generationer af katolikker”. Det er et stort skridt fremad. Paven har kategorisk erklæret, at den skrøne at jøderne var Kristus-dræbere er en grov teologisk løgn, og dette er højst velkomment på baggrund af de tilbageslag, vi har set de sidste år.

En fremtrædende jødisk sagkyndig om Vatikanet, rabbiner David Rosen, leder af “American Jewish Committee”s afdeling for inter-religiøse anligggender, siger, at Benedicts nye bog måske vil være vigtigere end “Nostra Aetate”, fordi “de troende har en tendens til at læse Den hellige Skrift og kommentarerne mere end kirkedokumenter, især de ældste af disse”.

– Benedict har skabt et pædagogisk redskab, siger Rosen, således at folk kan fortolke teksten i overensstemmelse med ortodoks Vatikan-undervisning.

Mere betydningsfulde
Lederen af den store amerikansk-jødiske organisation, “Anti-Defamation League” (“Ligaen mod Intolerance”), Abraham H. Foxman, siger, at den kendsgerning, at Benedict er teolog, gør hans udtalelser mere betydningsfulde nu og for fremtidige generationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Foxman hylder Benedict for at have afvist tidligere undervisning og forvanskninger, som har bidraget til at fremme antisemitisme gennem århundreder.

– Bogen er en rungende nybekræftelse af “Nostra Aetate”, siger jesuitten, pastor James Martin. Et Vatikan-råd er den højeste lære-myndighed. Nu man har pavens eftertanker til at understrege det, ved jeg ikke, hvor meget mere autorativ man kan blive.

Netanyahu hylder paven
Statsminister Binyamin Netanyahu har sendt et brev til pave Benedict med følgende hyldest:

– Deres Hellighed. Jeg priser Dem for overbevisende at have afvist den falske anklage, som har været grundlaget for hadet mod det jødiske folk i mange århundreder. Det er mit inderlige håb, at Deres klarhed og mod vil styrke forholdet mellem jøder og kristne verden over og bidrage til at fremme fred og forsoning i kommende generationer.