Technomusik og orgel indtog kirke

Hellig Kors Kirke på Nørrebro var ramme om
en kunstudstilling med elektronisk musik.En folkekirke, en organist – og en DJ. Det er ikke en kombination, de fleste umiddelbart genkender.

Sapriori er DJ i kirken.

Men når et kunstmagasin skal relanceres anno 2011, er kombinationen ikke så underlig mere. Og det var netop tilfældet i en oplyst Hellig Kors Kirke på Nørrebro på en ellers dunkel regnvejrsaften.
Magasinet Afart har eksisteret længe. Men da den ny ansvarshavende redaktør Denis Levin overtog bladet for nylig, ønskede han en ny stil. Mere visuelt, mere attraktivt, mere lækkert.
Det kom på tale at holde release-fest for magasinets nye design i en kirke. Tove Vestmø, formand for menighedsrådet i Hellig Kors Kirke så straks muligheden for at give noget tilbage til nærmiljøet.
– Jeg vil gerne have, at kirken kommunikerer med omgivelserne. Og lukker dørene op for omgivelserne, forklarer hun.

Billede, lyd og kors

Med lækre billeder følger lækker lyd. To højtalere står foran alteret, og i mellem dem er en DJ-pult placeret. Dybe, dunkende trommer spiller ved moderat volume og komplimenteres af en levendegjort altertavle: Billeder i lys fra en projektor flyder hen over Kristi kors og den korsfæstede. Langs kirkeskibets vægge er der udstillet en række billeder. Men hvad har moderne kunst med kirken at gøre?
– Skaberkraften går utroligt meget igen. Det er sjovt at se, hvordan kirker og religiøse monumenter, både arkitektonisk og kunstnerisk set, er menneskets ypperste skaberkraft. Vi ser det som meget oplagt, siger Denis Levin.

En organist og en DJ

Jonas Hahn er DJ og musikproducer. Han spiller typisk musik af genren house og techno, som kendetegnes af en kontinuerlig baslinje og hårde, dansevenlige trommelyde. Sammen med organisten Jacob Mouritzen har han komponeret en nyfortolkning af et J.Sebastian Bach-stykke for orgel og elektronik.
I aften står Sapriori, også kendt som Samuel André, ved siden af Jonas bag pulten. Inden den “kunsttjeneste”, som kirkens præst Erik Bock skal holde senere, spiller Sapriori et DJ-sæt – en blanding af numre fra de mest prominente producere på den elektroniske scene lige nu dekoreret med egne kompositioner.
Salen fyldes op. I løbet af en time er lydniveauet i både musik og samtaler steget med adskillige decibel.