Gengældelserne optrappes – skolebus angrebet og israelske fly bomber mål i Gaza

Den anspændte situation i Syd-Israel som følge af raketbeskydningen fra Gaza-striben blev idag yderligere intensiveret, da en raket derfra ramte en skolebus nær Sha’ar Hanegev Kommunalrådet og kritisk sårede en 16-årig dreng, mens en anden passagerer blev såret i benene.Forsvarsminister Ehiud Barak gav ordre til en omgående militær reaktion og kort efter angreb israelske fly et mål øst for Gaza by, hvorved – ifølge palestinensiske oplysninger – en 50-årig mand blev dræbt og mindst seks såredes, heriblandt et barn.

For hver dag optrappes gengældelsesaktioner mellem israelsk militær og palestinensiske kampgrupper i Gaza, og situationen synes at nærme sig et klimaks, hvorunder Israel må se sig nødtvunget til påny at indlede et felttog mod Hamas i Gaza, vel vidende at verden ikke vil se blidt på dette, og at det næppe vil føre til en standsning af angrebene mod israelske civilpersoner. Det bliver stadig mere klart, at blot en politisk ordning vil kunne føre til en standsning af volden. Men parterne er langt fra på talefod.

Det menes, at det var en anti-tank granat afskudt fra Gaza, som ramte bussen. En redder fra et ambulanceteam, Hanania Reich, beretter, at han oplevede et rædselsøjeblik.

– Vi var de første som ankom, sammen med soldater, siger han. På vejen lå en ung mand, bevidstløs og blødende. Vi prøvede at genoplive ham, og så blev han evakueret med en helikopter. Buschauifføren var hysterisk. Han var såret i benet.

Foran bussen kørte en kvindelig bilist ved navn Ronit.

– Jeg hørte et brag og så røg, siger hun. Det var skræmmende, at det var mig, som kunne have været ramt. Jeg så røgen og vidste, at vi var under angreb.

Isaraels minister for videnskab og teknologi, Daniel Hershkowitz, der var på besøg i Negev, måtte styrte til et bombeskjul.

– Det er ulideligt, at børn i en suveræn stat myrdes og skades hver dag, siger han. Israel må bringe en afslutning på dette, og jeg vil sikre, at den regering, jeg er medlem af, vil træffe den rette afgørelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En time efter angrebet mod bussen blev 15 mortergranater afskudt mod Israel fra Gaza. Der meldes imidlertid ikke om skade på personer eller ejendom efter dette angreb.

En talsmand for forsvarsministeriet siger, at Barak beordrede den israelske flyaktion “fordi han opfatter Hamas som ansvarlig for angreb fra Gaza”.