Hamas-Fatah forliget vil forsinke fred med Israel

Fire års rivalisering mellem Fatah-partiet på Vestbred-området og den ekstremistiske Hamas-organisation i Gaza-striben er afsluttet med underskrivelsen af en forståelse mellem de to sider, men Israels reaktion er, at forliget vil forsinke en fred med Israel – eller måske helt udelukke den.Udsoningen er sket etapevis, hemmeligt og med stor bistand fra Egypten. En Fatah-delegation ledet af. Azzam al-Ahmed og en Hamas-gruppe under ledelse af Moussa Abu Marzouk mødtes i Cairo og enedes om at oprette en midlertidig enhedsregering og afholdelse af et palestinensisk valg.

Israel afviste imidlertid omgående tanken om en palestinensisk regering omfattende Hamas, som ikke anerkender Israels ret til at eksistere.

Statsmiinister Bnyamin Netanyahu siger advarende, at en forsoning mellem de to palestinensiske grupper måske indebærer en afslutning på fredsforhandlinger mellem de to parter.

– Den palestinensiske Myndighed (PA) må vælge mellem fred med Israel eller fred med Hamas, siger Netanyuahu, Der er ingen mulighed for fred med begge,

Ifølge Netanyahu vil Israel ikke kunne acceptere Hamas som forhandlingspartner, fordi denne organisation åbenlt siger, at den vil ødelægge Israel g affyrer raketter mod israelske byer og anti-tank raketter mod israelske børn.

Videre sagde den israelske regeringschef, at offentliggørelsen af forsoningsaftalen afslører PA’s svaghed og rejser spørgsmål om, hvorvidt Hamas vil gribe Judea og Samaria (Vestbred-området), ligesom det greb Gaza.

Netanyahu tilføjede, at det er op til Hamas-regeringen at beslutte sig om de næste skridt.

– Jeg håber, at PA vil træffe den rigtige afgørelse, sagde han – at det vil vælge fred med Israel. Afgørelsen er i dets hænder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Meddelelsen om forliget mellem Hamas og Fatah er blevet offentliggjort, mens den såkaldte “arabiske vår” ruller hen over Mellemøsten – og måske bringer den israelsk-egyptiske fredsaftale i fare.

Der ventes at blive et øget pres på den israelske oppositionsleder, Kadima-partiets leder, Tzipi Livni, om at slutte sig til en israelsk enhedsregering, men hun har endnu ikke meldt klar ud, om hendes parti vil kunne gå ind for dette.

For Netanyahu retfærdiggører den palestinensiske forsoning, at hans advarsler om, at ethvert område der rømmes af Israel, vil falde i Hamas’ hænder og blive en “iransk terrorist-base”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Israel har nu blot to muligheder, skriver den politiske kommentator Aluf Benn idag i morgenasvisen : Ha’aretz” – enten at overgive sig til den forventede FN-resolution om palestinensisk uafhængighed og tilbagetrækning til “Den grønne linje” – eller at forskanse sig i dets nuværende stilling. Netanyahu ventes at ville bestemme sig for det andet alternativ.

Den egyptiske udenrigsminister, Nabil Elaraby, siger, at Fatah-Hamas aftalen har til formål at bane vej for det palestinensiske ønske om at opnå en FN-anerkendelse til september af en palestinensisk stat langs 1967-grænserne.

Kompliceret
Hvor kompliceret den israelsk-palestinensiske sitiuation nu er fremgår af følgende udtalelser:

Hamas-leder Mahmoud al-Zahar: Hamas ønsker ikke at besværliggøre Fatah-forhandlinger medf Israel, hvis Fatah ønsker at forhandle med Israel om trivialiteter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Al-Zahar understreger, at Hamas ikke vil deltage i fredsforhandlinger med Israel – eller anerkende det.

Abbas siger imidlertid , at han fortsat vil forhandle med Israel – og at den nye regering og de politiske kontrakter er to vidt forskellige anliggender. Han afviser Netanyahus krav om, at Fatah må vælge mellem en aftale med Hamas og fred med Israel.

– Hamas er en del af det palestinensiske folk og Israel er blot en partner – vi ønsker begge, siger han.

Israels præsident, Shimon Peres, opfordrer Abbas til ikke at forene sig med Hamas.

– Vi har en chance for fred, og du ruinerer på egen hånd Jeres chance for en palestinensisk stat, siger Peres.