Israelks rigsadvokat:
Liebermann anklages for ulovligheder

Den mand, mange i Israel og ude i verden “elsker at hade”, udenrigsminister Avigdor Lieberman, står nok over for at skulle afslutte sit virke som udenrigsminister, idet rigsadvokaten. Yehuda Weinstein, har informeret Lieberman om, at han agter rejse tiltale mod ham for beskyldninger om bedrageri, tillidsbrud, opnåelse af noget ved svindel, penge-“vaskning” og chikanerier af vidner. Forinden vil der imidlertid blive en “høring” om disse anklager.

Det er ingen hemmelighed, at rigtig mange i Israel og rundt om i udlandet længe har afventet en beslutnng af israelske myndigheder om at indlede en retsforfølgelse af Lieberman. Han er indvandret fra ex-Sovjet og har i løbet af få år opnået en dominerende politisk stilling som for formand for indvandrerpartiet “Israel Beiteinu”.

Ifølge et udkast til anklageskriftet er Lieberman mistænkt for at have modtaget millionvis af dolllars fra private forretningsfolk gennem såkaldte “strå-selskaber” i perioden 2001-2008, da han var medlem af knesset og minister.

Lieberman viste ingen ængstelse over Weinsteins beslutning. Først sagde han sit kendte slogan om, at “alt er himmelsk”, men senere gav han en mere seriøs reaktioin.

– Jeg har altid handlet lovligt og har ingen grund til bekymring, sagde han. Efter 15 års forløb vil jeg omsider have en chance for at bevise, at jeg altid har handlet i henhold til loven.

Hans advokater, Ya’akov Weinrot og Yaron Kostelitz, siger, at det glæder dem, at deres klient nu får mulighed for at bevise, at han er uskyldig.

Udkastet til anklageskriftet, der er tilstillet Liebermans advokater, giver et glimt af en af de mest kontroversielle politiske skikkelsers påståede ulovlige aktiviteter. Han indledte sine forretningsaktiviteter kort efter at han var trådt tilbage som generaldirektør i statsministeriet i 1997. Han oprettede to firmaer, et i Israel og et andet på Cypern. Disse firmaer – såvel som andre, han senere oprettede og købte – modtog hvad rigsadvokaturen betegner som “enorme beløb”, bl.a. penge som ikke havde noget at gøre med selskabets aktiviteter,

Lieberman ønsker ikke at træde tilbage som udenrigsminister, men kan blive tvunget til det, hvilket vil udløse en politisk krise og formentlig Netanyahu-regeringens fald.


Artiklen fortsætter efter annoncen: