Naglerne fra Jesu korsfæstelse menes fundet, hævder israelsk filmmand

Sløret ventes løftet for en af historiens vigtigste begivenheder, efter at en kontroversiel israelsk filmmand, journalisten og forskeren Simcha Jacobovici, har offentliggjort en dokumentarfilm, hvori han viser to jernnagler, som menes at være blevet brugt ved korsfæstelsen af Jesus.Jacobovici, der er født i Israel og opvokset i Canada, har tidligere lavet film om bibelsk arkeologi. Han har over for pressen i Jerusalem sagt, at han har lokaliseret to nagler, fundet i en udgravning i 1990 af en gammel grav, men siden uforklarligt er forsvundet.

Han siger, at han i sin nye film, “Nails of the Cross” (“Korsets nagler”), fremsætter et overbevisende argument for, at to rustne nagler, der samler støv i et laboratorium på Tel Aviv Universitet, kan være de nagler, hvormed Jesus blev korsfæstet.

En grav, der blev afdækket for nogle år siden i Jerusalems Armon Hanatziv-bykvarter, forårsagede en verdenssation som følge af en inskription på en fint udarbejdet limstens stenkiste indeholdende knogler. Den har inskriptionen “Josef søn af Caiphas”. Det menes at have været den ypperstepræst, som er omtalt i Det nye Testamente som bagvaskeren, der overgav Jesus til den romerske guvernør Pontius Pilatus.

Men mens der er blevet festet for opdagelsen af stenkisten, siger Jacobovici, er et andet sæt af oldsager blevet helt overset – naglerne. Der er to romerske nagler i graven, men de omtales ikke.

Filmen “Korsets nagler” er den første del af en dokumentar film i seks dele ved navn “Jewish Secrets of Christianity” (Kristendommens jødiske hemmeligheder”). Filmen skal vises i israelsk TV i en aftenudsendelse.

Ifølge Jacobovici er det første gang, en serie om kristendommens oprindelse vil blive vist i israelsk fjernsyn.

– Kristendommen er et sort hul i det jødiske psykologisk og historiske rum, siger Jacobovici. Jøder ved ikke helt, hvordan de skal forholde sig til denne religion, som udsprang af jødedommen og er den mest dominerende religion idag.

Den israelske Oldsags-Myndighed er skeptisk med hensyn til hvad Jacoboci siger, at han har fundet – og udtaler:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den talenfulde filmmand Jacobovici har utivlsomt lavet en interessant film baseret på et virkeligt arkaeologisk fund, men analysen der er blevet fremlagt har ingen forbindelse til dette fund eller til arkæologisk forskning,

Lederen af Israels Radio- og TV-Myndigheds afdeling for dokumentarfilm, Itai Landsberg, siger:

– Vi lever i et område, der interesserer verden, ikke blot på grund af den israelsk-palestinensiske konflikt, men også af religøse årsager. De tre monotoistiske religioner er koncentreret her. Området har steder, der er hellige for millioner af mennesker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Landsberg oplyste, at “Kanal 1” nu er ved at plamlægge en episk historisk film i 14 dele om Israels Land.

Jacobovici
Simcha Jacobovici er født i byen Petak Tikvah i Israel og voksede op i Canada.For tre år siden flyttede han tilbage til Israel, med sin familie. Han har vundet to “Emmy”-priser for sine dokumentarfilm.

Graven, hvor stenkisterne blev fundet, indeholdt andre skatte: mønter, en perfumeflaske, en olielampe – og to rustne og bøjede nagler. Jacobovici mener, at det er de nagler, der blev hamret ind i Jesu hænder på korset.

Hvis denne antagelse holder, mener han, vil naglerne kunne forårsage en revolution i den opfattelse man har af tidlig kristendom, den jødiske religion hvorfra kristendommmen udsprang, og forholdet mellem de to religioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange i den arkæologiske verden har ikke tiltro til Jacobovici – og opfatter ham tilmed som en charlatan.

Andre mener, at han ikke må afvises blankt. At der måske er hold i, hvad han siger.