Peres er mest populær præsident

Nogle måneder inden sin 88 års fødselsdag er Israels præsident, Shimon Peres, blevet den populæreste offentlige skikkelse i Israel.
Ved en meningsmåling lavet af morgenavisen ”Ha’aretz” blev det konstateret, at Peres – der for få år siden var upopulær og blev betegnet som ”den evige to’er” – er øverst på listen i en opinionsundersøgelse om 16 kendte personer i Israel.

Omkring 72 procent af de adspurgte udtrykte tilfredshed med Peres’ virke som præsident, mens blot 20 procent sagde, at de var utilfredse.

Undersøgelsen omfattede ledere fra politik, retsvæsnet, forretningslivet, forsvaret m.m.
Nederst kom forsvarsminister Ehud Barak, som blot 30 procent var tilfredse med, mens 63 var utilfredse med ham som følge af hans kontroversielle image og handlinger som politiker. Skønt Barak er militærhelt, er størstedelen af Israels befolkning frastødt af hans politiske virke.

Shimon Peres derimod rider højt på en popularitetsbølge. Han viser med sine aktiviteter i sin høje alder, at der stadig er håb om en god tilværelse hans jævnaldrende.

Peres – tidligere en hadet mand i Israel – er nu populær i vide kredse, religiøse såvel som sekulære, ultra-ortodokse og immigranter fra ex-Sovjet. Blot i den arabiske sektor var tilfredshedsraten lavere for Peres – til trods for hans virke for fred. Et flertal af Israels arabiske indbyggere siger, at de er utilfredse med ham.

I et interview med ”Ha’aretz” siger Peres – som svar på et spørgsmål om det er ham eller Israel der har ændret sig – ”alt dengang forekom mere problematisk og splidskabende end nu”.

– Man kæmpede imod mig om alt, sagde han. De, der ønskede at angribe Ben Gurion, men frygtede dette, rettede i stedet deres skyts mod mig. Mange gange blev jeg uretfærdigt kaldt ”en taber”. Men måske jeg blot var en smule forud for min tid.

Peres siger videre, at han arbejder for at fremme fredsprocessen, og at han gør dette overalt. Han siger, at han har spillet en rolle ved udfærdigelsen af USA’s erklæring imod ensidig anerkendelse af en palestinensisk stat, og at USA’s præsident og FN’s generalsekretær reagerede positivt over for dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I meningsmålingen fik ombudsmanden, Micha Lindenstrauss, også en høj placering – 57 procent af de adspurgte var tilfredse med ham, sammenlignet med 25 procent som var utilfredse.

For højesteretspræsdent Dorit Beinisch var tallene hhv. 49 og 33 procent. Nationalbankdirektør Stanley Fischer lå også i toppen, med 60 procent for og 23 imod. Tallene for statsminister Binyamin Netanyahu var 38 procent for og 53 procent imodisrael@u, mens den nye generalstabschef, Benny Gantz, også lå højt oppe med hhv. 46 procent for og 16 procent imod.

Oppositionslederen, formanden for Kadima-partiet, Tzipi Livni, fik 48 procent for og 42 procent imod, mens den kontroversielle udenrigsminister, Avigdor Lieberman, havde tallene 40 procent for og 52 procent imod.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Interessante tal at studere nærmere for Israel-interesserede.