Vang tvivler på, at fund af metalbøger er ægte

Historien om fundet af skrifter fra de allertidligste kristne er gået verden rundt. Også danske medier har taget nyheden op, men teolog Carsten Vang maner til besindighed.Flere medier bragte sidste uge nyheden om, at nogle helt unikke metalbøger helt tilbage fra Jesu tid var dukket op. Et fantastisk fund. Eller rettere: Det er måske et fantastisk fund. Omstændighederne omkring fundet af bøgerne er nemlig omgærdet af mystik, og mange spørgsmål er stadig ubesvarede.

Teolog Carsten Vang tvivler på metalbøgernes ægthed.

Det er for tidligt at glæde sig.Det mener teolog og lektor i Det Gamle Testamente ved Århus Universitet, Carsten Vang, efter nyheden om at skrifter fra den tidligste kristendom angiveligt skulle være fundet.
– Jeg er meget skeptisk over for de bøger. Det er meget usikkert, at de virkelig skulle være så gamle. Der er ikke kommet meget information ud, men det, som vi har fået at vide, undrer jeg mig stærkt over, siger han.
Det var ellers en glædelig nyhed, da historien om fundet af de antikke metalbøger dukkede op i medierne i sidste uge, og især på internettet florerede historien og debatten om bøgernes ægthed.
Bøgerne blev hurtigt sammenlignet med fundet af Dødehavsrullerne, eftersom de angiveligt skulle være fra omkring Jesu tid. Hvis bøgerne er ægte, vil de være de ældste, bevarede kristne skrifter.
Carsten Vang vil dog heller ikke udelukke, at der rent faktisk kan være tale om århundredets fund.
– Jeg vil ikke afvise det, men lige nu er der mange ubesvarede spørgsmål, siger han.

Bøgerne og indholdet

Det vil være det vigtigste fund siden Dødehavsrullerne, hvis metalbøgerne er ægte og omkring 2000 år gamle.

Der er tale om omkring 70 metalbøger, som hver har mellem fem og 15 sider lavet af bly og med old-græsk og hebræiske koder og symboler, som et britisk forskerhold mener kan stamme fra kristne, der levede samtidigt med Jesus eller umiddelbart efter.
Bøgerne blev fundet i en afsidesliggende hule i det nordlige Jordan på et tidspunkt mellem årene 2005-2007.
Carsten Vang undrer sig over disse informationer.
– Det siges, at de skulle stamme fra Jesu tid, men da brugte man ikke bogformen. Den blev først brugt 100-120 år efter.
Kunne de ikke være forud for deres tid?
– Jo, det kunne de sagtens være. Der er flere eksempler på tavler af ler og metaltavler i orienten, men metal ville ikke være det materiale, man startede med at skrive på, siger Carsten Vang og tilføjer:
– Kristne var faktisk hurtige til at tage bogformen til sig, fordi den var nem at arbejde med, og man kan finde rundt i en bog lettere end en bogrulle, som man jo ikke kan bladre i.
Carsten Vang mener, at det er usandsynligt, at de første kristne skrifter skulle være skrevet på metalplader.

Beduin fandt bøgerne

Det var en jordansk beduin, der fandt metalbøgerne, og de blev givet eller solgt videre til en israelsk beduin, som smuglede dem med ind i Israel.
Ifølge BBC siger den israelske beduin dog, at hans familie har haft bøgerne igennem flere generationer og mener derfor ikke, at de hører til i Jordan.
Det er de jordanske myndigheder ikke enige i, og de prøver nu af alle kræfter at få bøgerne tilbage til Jordan, noget som det britiske forskerhold, der har set bøgerne, prøver at hjælpe med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kulstof 14-test af en læderstrimmel, der skulle være fundet sammen med bøgerne, viste sig at være ca. 2000 år.

Direktøren for det jordanske departement for antikviteter, Ziad al-Saad, er overbevist om bøgernes ægthed og siger til BBC, at fundet af metalbøgerne er lige så vigtigt som fundet af Dødehavsrullerne – måske det vigtigste arkæologiske fund nogensinde.
Meget få mennesker har rent faktisk set bøgerne, men én af dem er den britiske egyptolog David Elkington, der ledede det britiske forskerhold. Det er dog meget uklart, under hvilke omstændigheder Elkington og hans team fik adgang til den lille del af bøgerne, som de drager deres konklusioner ud fra.
Elkington fremhæver særligt et billede i en af bøgerne af et kors foran en tom grav og med en bymur i baggrunden – et klart symbol for korsfæstelsen, mener han.
David Elkington og hans team er overbeviste om, at bøgerne ikke er et falsum. De er ægte med klare henvisninger til Jesus og korsfæstelsen, og de er meget gamle.

Medierne hopper med på vognen

Det overbeviser dog ikke Carsten Vang, og han er heller ikke sikker på, at kilderne bag historien er helt troværdige.
– Det øger ikke troværdigheden, at jeg kan se, at BBC har fået store dele af historien direkte fra David Elkington. Det ligger nemlig i forvejen på Elkingtons hjemmeside, og der er hele sætninger, der går igen i BBC’s artikel, siger han.
Faktisk er det meste information om tavlerne hentet fra David Elkingtons egen pressemeddelelse – og de to eksperter, som medvirker i BBC’s radioindslag om metalbøgerne, er en del af David Elkingtons team.
Ifølge den britiske avis The Telegraph er myndighederne i Israel, hvor bøgerne skulle befinde sig i øjeblikket, heller ikke synderligt interesserede i at beholde metalbøgerne i landet. Avisens kilder i Israel fortæller, at metalbøgerne er forsøgt solgt adskillige gange af den israelske beduin, og at israelske eksperter har undersøgt dem og vurderet bøgerne som et falsum.
Først i marts dukkede nogenlunde samme historie op på nettet, hvor den samme navngivne israelske beduin mente, at han havde oldgamle metalbøger af den jødiske Kabbala i sin varetægt. Denne gang var de fundet i en hule i Israel. Også i dette tilfælde afviste de israelske myndigheder bøgerne som forfalskninger.
Det stopper dog ikke myndighederne i Jordan, som er helt overbeviste om bøgernes ægthed, og de vil meget gerne have dem tilbage til Jordan, hvor de skal på museum, og hvor forskere kan undersøge dem videnskabeligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forfalskninger op til påsken

En videnskabelig undersøgelse er da også det eneste rigtige, mener Carsten Vang.
– Ud fra billederne er det umuligt at aldersbestemme dem. Der er mange spørgsmål, der skal besvares, for at jeg kan tro, at bøgerne er ægte og fra den tid, de angiveligt skulle være fra.
Hvad skal der til for at overbevise dig?
– Bøgerne skal igennem en rigtig videnskabelig undersøgelse, og alt skal frem i lyset. Det hjælper ikke at slå noget stort op, som der kun er nogle få, der har set, siger han.
Det er set flere gange, at objekter eller tekster er dukket op og blevet proklameret til århundredets opdagelse, men man skal bevare sin sunde, kritiske sans, mener Carsten Vang.
– Husk på, at cirka hvert 2.-3. år bliver der fundet et eller andet, der har ”afgørende” betydning for kristne og kristendommen, som viser sig at være fup. Og det er gerne lige op til påske, at det sker, siger han.
– Det hænder jo, at der er nogle folk, der synes, at det er sjovt at lave sådan en joke og få opmærksomhed på den bekostning. Lur mig, om det ikke også denne gang er noget, vi har hørt før, siger han.