Kristent plejehjem tilgodeser åndelige behov

Morgenandagt og aftenritualer på Klokkebjerg hjælper ældre at holde fast i den kristne tro.
Hvor vil du som kristen helst tilbringe de sidste år af dit liv? Plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern er en mulighed. For her er bordsang og morgenandagt en selvfølge.
– Vi ønsker at tage vare på det hele menneske. Vi vil det festlige, folkelige og fornøjelige, men vi vil også tilgodese beboernes åndelige behov, forklarer plejehjemsleder Ove Nielsen.
Det kristne livs- og menneskesyn har stået højt på dagsordenen siden plejehjemmets start for over 30 år siden. Klokkebjerg blev oprettet som kristent plejehjem i 1970 af Luthersk Missionsforening i Vestjylland.
Der holdes andagt med oplægsholdere udefra hver mandag, og hver 14. dag arrangeres gudstjeneste.
– Der synges mange aftensange og salmer, læses i Biblen og bedes aftenbøn sammen med mange af beboerne, fortæller Ove Nielsen.

Alle er velkomne

Klokkebjerg fik status som friplejehjem i januar 2009. Det betyder, at plejehjemmet i dag ikke har nogen overenskomst og dermed sikkerhed for driften fra kommunen.
Der bor 70 beboere på Klokkebjerg. 23 af beboerne er fra andre kommuner.
– De fleste tilhører Folkekirken, og nogle har ikke nogen kirkelig tilknytning. Men alle er velkomne uanset kirkelig baggrund. Også hvis de slet ingen kirketilknytning har.
Og det er nemt at komme på Klokkebjerg. I sin ansøgning om plejebolig i den kommune, man bor i, skal man blot gøre opmærksom på, at man ønsker at flytte på Klokkebjerg.

Hjælper troen

Opholdet hjælper den ældre til at holde fast ved sin kristne tro, forklarer Ove Nielsen.
– Rammerne og strukturen med morgenandagt, bordvers og godnatritualer hjælper dem til at holde fast ved kristenlivet.
Yder I også sjælesorg?
– Ja, det falder helt naturligt, når vi snakker og beder med de klienter, der ønsker det.
Medarbejderne er kristne?
– Mange er aktive kristne, men ikke alle. Alle er dog meget loyale over for plejehjemmets kristne grundlag. Og alle har stor respekt for beboerne, slutter Ove Nielsen.