Lagerlöf som udstyrsstykke

Den illustrerede nyudgivelse af Lagerlöfs 11 ”Kristuslegender” er en ”kulturbegivenhed”.Selma Lagerlöfs Kristus-legender er en klassiker i enhver henseende, og selv med over 100 år i ryggen virker den, hver gang man tager den frem, lige forunderligt frisk.
Den første samlede oversættelse på dansk udkom allerede i 1904; den holdt sig helt frem til 2001, da Anne Marie Bjerg tog den under kærlig behandling, og allerede nu foreligger en tredje oversættelse. Den leveres kyndigt af Nanna Thirup, der meget fint indfanger tekstens troskyldighed og den svundne tids let diskrete charme.

Det stof legenderne er gjort af

De 11 små historier henter deres stof fra dels de kanoniserede og de apokryfe evangelier, dels katolske helgenlegender og folkedigtning. I fortællingen om rødhalsen skriver forfatterinden om dengang, Vorherre skabte verden og dens myriader af liv: ”Der findes mange historier fra den tid, og hvis man kendte dem alle sammen, så ville man også have forklaringen på alt det i verden som man ikke kan forstå i dag” (s. 127).
Men det hele hviler på en underforstået aftale mellem læseren og forfatterinden. Den formuleres af den gamle bedstemoder i beretningen om den hellige nat: ”Dette skal du huske på, for det er lige så sandt som at jeg kan se dig, og du kan se mig. Det er ikke lys og lygter, det kommer an på, og sol og måne er uden betydning, men det vigtige er, at vi får øjne at se med, så vi kan se Guds herlighed” (s. 13).
Man kan ikke veje, og man kan ikke måle ”de ting der er fremkaldt af det lys som i mørke tider udgik fra Jerusalem”, skriver Selma Lagerlöf til sidst i bogen. Sandt nok, men hun bringer enhver, der vil, nærmere både forståelse, indføling og indsigt.

Sprudler over af liv

Det er en endog meget flot gestus af forlaget så hurtigt at lade bogen gen-oversætte, men hvad der er endnu flottere er valget af Esben Hanefelt Kristensen som bogens illustrator. Han har tidligere illustreret et udvalg af Bibelens fortællinger, så han er velkendt med temakredsen. Det mærkes! Kunstneren fremviser en nærmest orientalsk glæde over det ornamenterede, det overdådige, det farverige og det fortællende, som får bogen til decideret at sprudle af fortryllelse og af kraft og liv. Det er en kultur-begivenhed, er det. Jeg kan slet ikke se andet.
Denne bog gjorde mig lykkelig på det danske bog-folks vegne.

Selma Lagerlöf:
Kristuslegender
175 sider • 299 kr.
Unitas