Netanyahu skal “drøfte alt” med Obama i slutningen af maj

Statsminister BinyaminNetanyahu og præsident Barack Obama skal; mødes i Washington den 20. maj, nogle dage før den israelske regeringschef skal tale i kongressen, oplyser Det hvide Hus.Deres møde finder sted en fredag – en ugedag da Obama sjældent afholder møder – hvilket antyder, at præsidenten har bestræbt sig på at få denne samtale med Netanyahu afholdt i en travl uge.

Tre dage senere skal Netanyahu tale til de amerikanske politikere – og måske herunder gøre rede for et israelsk forslag til en fredsplan – og to dage efter deres møde afrejser Obama til et besøg i Europa.

Ifølge udtalelsen fra Det hvide Hus “ser de to ledere frem til at drøfte alle anliggender af fælles interesse for USA og Israel”.

Med dette menes utvivlomt en mulig afstemning i FN om anerkendelse af en palestinensisk stat. USA modsætter sig et ensidigt udspil, og Obama vil prøve at undgå dette ved en fornyelse af fredsprocessen. Et andet emne der ventes at blive drøftet af de to mænd er forligsaftalen mellem Hamas og Fatah. Og et tredje bliver utvivlsomt de folkelige opstande mod regimer i den arabiske verden.

Ulig Israel er USA ikke totalt imod Fatah-Hamas aftalen, men ønsker først at studere alle aftalens detaljer. USA anerkender ikke Hamas og er imod, at denne organisation indgår i en palestinensisk regering så længe den ikke har imødekommet den såkaldte “Kvartet”s krav – anerkendelse af Israels ret til at eksistere og af tidligere aftaler samt afstandtagen fra terror og vold.

Obama håber, at Netanyahu vil medbringe ideer om mulige gestus over for palestinenserne for at genoplive fredsdrøftelserne – men i velinformerede kredse i Washington siges det, at Obama ikke har store forventninger til mødet med Netanyahu.

Mødet vil imidlertid give Netanyahu en mulighed for personligt at takke Obama for USA’s støtte til udviklingen af “Iron Dome” anti-missil systemet og “Arrow-“-systemet.