Udvidelse af flyforbindelser mellem Israel og Norden

Flyforbindelserne mellem Israel og de nordiske lande vil blive udvidet, når der i næste måned åbnes en direkte flyrute mellem Israels Ben Gurion Lufthavn og Stockholm.Forbindelsen, der er en gang om ugen, vil være åben fra den 26. juni til den 23. oktober – og den vil nedskære flyvetiden fra syv timer til lidt over fire timer. Den direkte rute vil gøre det lettere for de rejsende, idet de ikke behøver at gøre en tidskrævende mellemlanding et eller andet sted i Europa.

I omkring 10 år har passagerer mellem Norden og Israel været henvist til en sådan besværlig forbindelse som følge af en nedgang i skandinavernes interesse i at tage til Israel på grund af den palestinensiske intifada (opstand) og den almene tilbagegang i verden for turismen efter terroristangrebet mod skyskraberne i New York i september 2001.

Den skandinaviske tilbagevenden til at tage til Israel begyndte for et halvt år siden, da det danske flyselskab Cimber/Sterling den 1. november ifjor indledte en direkte flyrute mellem Tel Aviv og København tre gange om ugen. I sommermånederne juli og august har det israelske flyselskab “Arkia” også en direkte forbindelse mellem de to byer. Der er tillige en charterrute til Norge og Sverige (i sæsonen) og to charterflyvninger fra Finland til Tel Aviv .

I 2010 kom 72.000 turister fra de fire nordiske lande til Israel, en stigning på 17 procent over antallet året før, og i det første kvartal af indeværende år kom 20.500 turister fra Norden til Israel, en 6 procents opgang sammenlignet med samme periode ifjor.

I forbindelse med åbningen af den direkte flyrute mellem Sverige og Israel siger den israelske turistminister Stas Misezhnikov, at hans ministerium i det kommende år vil arbejde intensivt på at få flere turister fra Norden til at have Israel som rejsemål.