Vil Israel ændre sin bekæmpelse af terrorisme efter drabet af Bin Laden?

Drabet af ærketerroristen Osama Bin Laden vil få følger mange steder, og i Israel er det stående spørgsmål, om Israel nu vil ændre sin bekæmpelse af terrorisme.Dette spørgsmål er blevet stilet af avisen “Ha’aretz” til en af Israels fremste sagkyndige på dette område, generalmajor Aharon Ze’evi (kaldet Farkash), der var leder af generalstabens efterretningsafdeling fra den anden palestinensiske “intifada” (opstand) og indtil midten af det forrige årti, i den periode da Israel udviklede et system af såkaldte “præcisions”-attentater.

Spørgsmålet lød:

– Vil USA’s attentat af Bin Laden bane vej for lignende israelske aktioner i fremtiden, mod Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og tilmed mod Irans præsident Mahmoud Ahmajinejad?

Ze’evi svarede:

– Vi må ikke glemme, at vi ikke er en magt. Ikke alt der er tilladt for amerikanerne er tilladt for os. Der er imidlertid en gradvis ændring af konfrontations-reglerne inden for rammen af krig mod terror. Et bredere manøvreringsområde er blevet åbnet. Nasrallah forstår også dette. Det er ikke noget tilfælde, at han så sjældent forlader sin bunker.

Næste spørgsmål var:

– Er der større legitimitet også for Israel til aktioner mod ledere af terroristorganisationer, som afviser at afholde nogensomhelst forhandlinger?

Svaret:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Tidligere modsatte vestlige lande sig den israelske påstand om, at der ikke skulle gøres forskel på det såkaldte politiske echelon og den militære echelon i terroristorganisationer. Der er et vigtigt budskab i den amerikanske beslutning om at tage livet af Bin Laden. Det er ikke muligt at skelne mellem lederen og operations-echelon’et under ham. Der skulle rettes et slag mod beslutningstagerne. For syv år siden, da Israel dræbte senior Hamas-mænd som sheik Ahmed Yassin og Abdel Aziz Rantisi var vores fremgangsmåde ikke accepteret af det internationale samfund.

Videre blev Ze’vi anmodet om at kommentere, om den israelske politik om attentater blot medførte en opmuntring til gengældelsesangreb og en fortsættelse af cyklus’en af blodsudgydelser.

Han svarede:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Eftersom Israel desværre blev udsat for flere terroristangreb, er det blevet en slags eksperimental-laboratorium for frontlinjen i denne kamp. Attentater var et vigtigt redskab. Disse ledere bryder sig ikke om at begå selvmord. Det er anderledes end at sende andre folk til at udføre selvmordsmissioner for dem. Når de jages, er de mindre effektive. Det præcise attentat er stadig meget afskrækkende mod senior ledere af terroristorganisationer. Det er rigtigt, at enhver terroristleder kan erstattes. Bin Laden vil også blive erstattet. Det er vigtigt med en fortsættelse af attentater mod ledere af organisationer og en antydning til dem om, at de har noget at tabe.

Den kidnappede soldat
Mange i Israel spørger efter det vellykkede amerikanske raid mod Bin Laden, hvorfor det ikke er lykkedes Israel at lokalisere den kidnappede israelske soldat Gilad Shalit, der jo ikke er skjult i den anden ende af verden, men få kilometer fra Israels grænse.

Ze’vi svarede:

– Det er lykkkedes organisationer som Hamas og Hizbollah at lære vores styrke og svage punkter. De forstår, at der må tages forholdsregler for at sikre et aktiv som en bortført israeler. Jeg tror, at israelerne har samme beslutsomhed som amerikanerne viste ved at slå til mod Bin Laden. Jeg kan blot sige at der udfoldes vældige bestræbelser – og at det er muligt, at den rette “timing” vil gøre det muligt at udføre en sådan operation.


Artiklen fortsætter efter annoncen: