Obama ventes at ville holde vigtig tale om Mellemøst-situationen

USA’s præsident Barack Obama ventes at ville holde en storpolitisk tale om Mellemøst-situationen og herunder muligvis lancere et nyt amerikansk initiativ til en genoptagelse af de israelsk-palestinensiske fredsdrøftelser, inden han indleder sit besøg i Europa den 20. maj.Ifølge en amerikansk regeringstalsmand vil talen blive om de politiske ændringer, der har fundet sted i Mellemøsten og Nordafrika, men talsmanden ville ikke sige noget om Obama ville komme ind på en amerikansk opfattelse af løsningen af konflikten mellem israelere og palestinensere.

Dette vil Obama sikkert først beslutte sig til i sidste øjeblik.

Datoen for afholdelsen af talen er endnu ikke bestemt, men den menes at ville kunne blive så tidlig som i næste uge.

Udenrigsminister Hillary Clinton antydede allerede i forrige måned, at Obama ville holde en tale om Mellemøsten, og at han ville komme ind på fredsprocessen, men at hovedemnet ville være de folkelige opstande i den arabiske verden.

Siden da har tilnærmelsen mellem Fatah og Hamas imidlertid fundet sted, hvilket har kompliceret den amerikanske holdning over for palestinenserne og skubbet Israel bort fra forhandlingsbordet.

Samtidig hermed har palestinenserne besluttet at anmode en række lande om at godkende en ensidig erklæret palestinensisk stat i FN til september, hvilket hverken USA eller Israel ønsker skal ske.

Statsminister Binyamin Netanyahu ventes at tage til Washington om kort tid for at tale til kongressen deen 24. maj. Man havde troet, at han måske ville fremsætte et nyt fredsinitiativ inden Obamas tale, men nu synes det, som om Obama vil komme ham i forkøbet.

Hamas-partiets leder, Mahmoud Zahar, har i et interview med Ma’an Radio udtalt, at anerkendelse af Israel er umulig. Hamas vil kunne acceptere en palestinensisk stat langs grænserne fra før 6-dages krigen i 1967, sagde han, men tilføjede, at at en palestinensisk anerkendelse af Israel ville annullere de næste generationers “ret til at befri landet”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: