Fortørnelse i Israel over tysk frigivelse af nazi-forbryder

En tysk domstols frigivelse af nazi-forbryderen John Demjanjuk, 91 – efter først at have dømt ham skyldig og idømt ham fem års fængsel – er blevet mødt med fortørnelse i Israel.- Vi var tilfredse med dommen, indtil han blev frigivet, siger dr. Efraim Zuroff, leder af Jerusalems Simon Wiesenthal Centret for forfølgelse af nazi-forbrydere.

Zuroff, der idag anses for at være verdens ledende jæger af sådanne forbrydere, siger videre:

– Det er helt upassende og en fornærmelse af ofrene, og det er totalt uakceptabelt at løslade en person, der er dømt for at have medvirket til mord af omkring 28.000 personer.

Den ukrainsk-fødte Demjanjuk, der var vagtmand i kz-lejren Sobibor, menes at have været medansvarlig for drabet af tusinder af jøder. Han blev for 23 år siden stillet for en domstol i Israel, men blev frigivet af mangel på bevis for, at han havde været den notoriske “Ivan den grusomme”.

John Demjanjuk, som efter krigen levede i USA og var ansat på en bilfabrik, vendte efter frigivelsen i Israel tilbage til Amerika. I 2009 blev han deporteret til Tyskland for at blive stillet for en ny domstol, i Muenchen.

Demjanjuk, der blev kørt ind i retssalen i en rullestol, reagerede hverken på dommen eller den omgående frigivelse.

Hans løsladelse er bevilget i afventen på en appel mod dommen, der ikke kan iværksættes, sålænge appel-processen varer.

I en kommentar til retshandlingen i Tyskland siger den tidligere israelske højesteretsdommer, Dalia Dorner, der var retsformand ved sagen mod Demjanjuk i Jerusalem i 1988, at hun ikke er tvivl om, at han havde begået begået grusomme krigsforbrydelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: