Dødelige sammenstød ved Israels grænser til Syrien og libanon i dag

Det er idag det, arabere betegner som “Nakba” (“Katastrofe”) dag – en sorgens dag i den arabiske verden for oprettelsen af staten Israel og det arabiske nederlag til israelerne i Uafhængighedskrigen for 63 år siden – og det blev en blodig dag ved Israels grænser til Syrien og Libanon. Det kom også til uroligheder i Jerusalem.
Snesevis af infiltratorer fra Syrien prøvede at bryde igennem grænsehegnet og komme ind i Israel, og herunder blev fire grænseoverskridere dræbt og omkring 20 såredes.

Fra den libanesiske grænse rapporteres om mange sårede ved beskydning af libanesiske styrker.

På denne blodige søndag meddeles også, at 10 israelske soldater blev sårede på den israelske side af grænsen nær den drusiske landsby Majdal Shams på Golan-højderne. De israelske tropper blev såret ved stenkast. Blandt de tilskadekomne var den øverstkommanderende over Golan Brigaden, oberst Eshkol Shukrun, der fortsatte med at lede sin styrke til trods for, at han var såret..

Snesevis af ambulancer blev tilkaldt til området, hvor der stadig er mange landminer fra tidligere israelsk-syriske krige.

Grænseepisoderne fandt sted på to steder, og en israelsk militær talsmand udtaler, de israelske styrker vil bruge “alle midler”til at holde infiltratorer ude af Israel. Sent søndag begyndte infiltratorerne at tage tilbage til Syrien, efter forhandlinger mellem israelsk militær, politiet og drusiske “ældre”.

Vi kommer i fred”

– Jeg er træt af at leve i Syrien, og vi vil hellere dø end opleve flere blodsudgydelser, siger en af infiltratorerne.

Han anmodede Israel om at give ham asyl og sagde videre:
– Vi har overskredet grænsen for at være sammen med vores familier, væk fra alle disse drab i Syrien. Vi anmoder israelske magter om at hjælpe os til at blive og ikke sende os tilbage til Syrien.

Andre infiltratorer siger, at de “er kommet i fred” og gerne vil leve på Golan-højderne, “selvom det indebærer, at de risikerer deres liv”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hundredvis af israelske politimænd er blevet sendt til stedet efter episoden for at opretholde orden.

Flere af de, der ønsker at forblive på den israelske side, siger, at opstanden mod Syriens præsident, Bashar Assad, bliver stadigt farligere, og at mange palestinensere frygter for deres liv.

Israelske militærstyrker undersøger området for at sikre, at ingen syrere forbliver i Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tusinder ved den libanesiske grænse

Det gik også hårdt til ved den libanesiske grænse, hvor tusinder af libanesiske borgere samledes ved Maroun al-Ras gangbroen nær den israelske landsby Moshav Avivim for at protestere på “Nakba Dagen”. Libanesisk militær drev dem tilbage fra grænsen ved at skyde advarselsskud i luften.

Mindst 10 personer blev dræbt og over 100 såret på dette sted.
Ifølge en israelsk militær talsmand var de dræbte og sårede sandsynligvis blevet beskudt af libanesiske styrker.

Formanden for Moshav Avivims kommunalråd, Shimon Bitan, siger:

– Jeg foreslår, at de arabiske regeringer koncentrerer sig om at tage sig af deres egne folk i stedet for at udtænke planer om at skade os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Syrien: “Israels handlinger kriminelle”

Syrien har fordømt Israels magtbrug mod syriske infiltratorer som “kriminel” og har opfordret det internationale samfund til at “holde Israel ansvarlig for den dødeligste grænsekonfrontation i årevis”.

Fra Gaza-striben oplyses, at en mand blev dræbt og mange såredes efter protestaktioner nær grænsehegnet.

Jerusalem

Og fra Jerusalem, hvor 10.000 politibetjente var udkommanderet for at holde orden på “Nakba”-dagen, erfares det, at fire politimænd er blevet sårede efter at være blevet ramt af sten. En ung palestinenser blev arresteret i bydelen a-Tur i Øst-Jerusalem, efter han havde kastet Molotov-cocktails mod politiet og grænsegendarmer.

To palestinensiske demonstranter blev arresteret i Walaja sydøst for Jerusalem, da de prøvede at blokere en vej.

Indtil nu er 36 palestinensere blevet arresteret for optøjer i området.