Profetisk hverdag

Som kristne bliver vi påvirket af det samfund, vi lever i. Men Guds plan er, at de kristne i stedet skal påvirke samfundet med hans gode Ånd. Og det kan vi. For Guds Ånd i os er stærkere end verdens ånd.
I dag er det ikke ualmindeligt at høre troende kristne gå op i penge, prestige og døde ting, ligesom resten af samfundet. Mange er også fjendtlige over for fremmede, ligesom andre er. Man snakker om vejret og nye film. Om underholdning og skandaler, ligesom folk flest.
Hvis man ikke lige vidste det, ville man ikke mærke, at vi som kristne har helt andre værdier, som vi kan leve et langt bedre liv på. Disse værdier kan vi læse ud af den måde, som Jesus levede på. Han gik ikke op i de sidste nye æselkærrer, eller hvem der var betydningsfulde i samfundet. Han fortalte historien om den barmhjertige samaritaner for at vise os, hvordan vi skulle behandle den nødlidende og tænke om den fremmede.
Så vi véd jo godt, hvad der er rigtigt. Vi kan i hvert fald finde ud af det – ved at læse i Bibelen.
Men hvordan lever vi det ud?
En praktisk måde er ganske enkelt at spørge: Hvad ville Jesus gøre? Det spørgsmål vil på få sekunder ændre vores forkerte holdninger. Hvis vi altså kender Jesus.
Der er også en ”profetisk” måde: Det er at bede Helligånden vise dig, hvad du skal gøre eller sige eller bede for i den konkrete situation. Hvad tænker Gud om den muslimske kvinde, som jeg bliver irriteret på i bussen? Hvad er Guds hjerte for den provokerende dansker, der bander og spotter og fortæller sjofle historier? Hvad ønsker Gud, at jeg skal bede for, når jeg ser de triste overskrifter. Hvad er hans håb til os?
Gud kan nemlig kommunikere til os, der har Helligånden. Og gennem os. Det er jo fantastisk, men det er netop hvad Ny Testamente lover os: At Gud vil ”bo” ved Helligånden i dem, som tager imod Ham.
Når vi tror på (regner med), at Gud vil bruge os, så begynder vi at fornemme Guds stille stemme. Og så bliver hverdagen overnaturligt spændende. Dét er Guds plan for os. Ikke en tør religiøsitet, men et rigt åndeligt liv.
Lad dig ikke nøje med mindre.

Af redaktør Henri Nissen