Spekulationer om hemmeligt møde mellem Peres og Abbas i Italien

Israels præsident Shimon Peres og palestinensernes præsident Mahmoud Abbas vil begge være i Rom i disse dage for at deltage i 150 års festlighederne for Italiens forening – og et hårdnakket forlydende går på, at de to mænd skal mødes til en hemmelig drøftelse af, hvordan den israelsk-palestinensiske fredsproces kan genoptages.Spekulationerne er en opfølgning af, at Peres og Abbas fornylig skulle have mødtes hemmeligt i London for at prøve at finde frem til en formular til fremme af nye direkte forhandlinger. De to ledere, der har et mangeårigt forhold til hinanden, er jævnligt i telefonkontakt.

I en kommentar til en sådan mulig diplomatisk kanal udtaler det israelske statsministerium blot, at “der er et nært samarbejde mellem statsminister Binyamin Netanyahu og præsident Peres om diplomatiske anliggender”.

Henved 40 verdensledere, heriblandt Tyrkiets præsident Abdullah Gul, vil i de næste dage være i Rom for at deltage i jubilæumsarrangementerne. Der spekuleres også om, at Peres og Gul måske vil mødes i Rom i et forsøg på at normalisere forholdet mellem deres lande.

Peres: “Intet imod en palestinensisk stat”
Peres – der af den myrdede israelske statsminister Yitzhak Rabin blev betegnet som “den utrættelige undergraver” – har i Jerusalem sagt til den besøgende FN-vicegeneralsekretær Asha-Rose Migiro, at Israel ikke har noget imod en FN-resolution der proklamerer en palestinensisk stat, når blot resolutionen indeholder en bestemmelse, der tilllader Israel “at leve i sikkerhed”.

Peres uddybede dette med, at “sikkerhed” skulle omfatte standsning af terror og våbensmugling.

– For at tilfredssstille begge parter må resolutionen omfatte begge komponenter, sagde Peres.