Succes for Netanyahu – men nedtællingen til september er allerede begyndt

Håbet om, at statsminister Binyamin Netanyahus USA-rejse ville fremme den israelsk-palestinensiske fredsproces blev ikke opfyldt, og nok er han vendt tilbage til en triumferende modtagelse i sit parti efter at have holdt en stor tale til kongressen, men realiteterne er, at nedtællingen nu er i fuld gang til afstemningen i FN til september om oprettelsen af en palestinensisk stat.Netanyahu forspildte chancen til at få palestinenserne tilbage til forhandlingsbordet og dermed måske foregribe deres plan om at opnå en international anerkendelse af en sådan stat.

Palestinenserne siger idag, at Netanyahus taler til kongressen og til den pro-israelske lobby AIPAC har overbevist dem om, at de ikke har nogen samtalepartner, og at de vil intensivere deres bestræbelser i FN.

Dette er bekymrende for Israel, som kan imødese øget international isolation, i lyset af de folkelige opstande i den arabiske verden.

Den tidligere leder af Shin Bet-efterretningstjenesten, Avi Dichter, medlem af Kadima-partiet, har følgende kommentar:

– Jeg frygter, at disse taler i USA blot vil give os og palestinenserne en lukket dør. Det er umuligt, at vi ikke kan tage et nyt skridt i den nuværende realitet i Mellemøsten.

Netanyahus oratoriske evner, som de kom til udtryk i hans tale til kongressen, er blevet lovprist, også af hans modstandere. Nu drøfter man, hvormange stående ovationer han fik af de amerikanske politikere. Nogle siger det skete 26 gange, andre at antallet var 34.

En meningsmåling udført af organisationen “Dialog” viser, at 47 procent af den israelske offentlighed mener, at Netanyahus USA-rejse var en succes, mens blot 10 procent betegner den som en fiasko.

Den israelske politiske kommentator Ben Caspit skriver i sin avis “Ma’ariv”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det var en god tale, brilliant fremført med alskens tricks. Netanyahu var fokuseret, karismatisk og selvbevidst – en overvældende personlig sejr. Om det også var en national sejr afhænger af, hvem man spørger, fra hvilken vinkel man ser situationen. De der er bange for fred fik deres ønske opfyldt. De der er skræmt af krig, vil blive endnu mere skræmt idag.

Resultatet af Netanyahus besøg i USA har ført til ransagelse hos israelere om deres fremtid.

Den fremtrædende israelske analytiker Ari Shavit skriver idag i bladet “Ha’aretz”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Præsident Barack Obamas taler var gode for Israel. Siden var der behov for et israelsk træk, der kunne have hjulpet præsidenten med at forsvare den jødiske stat mod en fjendtlig verden. Der skulle have været et israelsk bidrag til amerikanske bestræbelser på at forhindre et umiddelbart forestående diplomatisk sammenbrud og muliggøre fred. Netayahu skulle have gjort en israelsk gestus, for at vise israelsk generøsitet. Han skulle have fremsat en fredsplan. Det gjorde han ikke. Han fik senatorer og kongresmænd op på deres fødder. Men faldt selv ned. Han gik glip af den sidste chance, historien vil give ham.

Shavit slutter:

– Om få måneder vil realiteten banke på. Israel vil befinde sig isoleret i FN og blive udstødt af familien af nationer.

Gideon Levy, en anden fremtrædende politisk kommentator, skriver idag i “Ha’aretz”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det vil nu blive klart, at Netanyahu har bragt os trøbbel. Vi er gået glip af palestinenserne for længe siden og nu også Det hvide Hus’ Amerika. Efter Netanyahus tale er svaret krystalklart – han styrer ikke i nogen retning. Han vil gå over i Israels og verdens historie som en glemt fodnote. Der er en ny verden omkring os, og Netanyahu afviser at anerkende dens eksistens. Hans livs mest skæbnessvangre fejl var at gå ind i politik. Hvorfor slog han ind på den vej – når alt hvad han efterlader sig er tomhed og ulykke. Hvorfor fortjener han dette – og, først og fremmest, hvorfor har vi fortjent det?