23 dræbt da syrere ville stormløbe grænsen til Israel på krigsårsdag

Den syrisk-israelske grænse, der i årevis har været den roligste af Israels landegrænser, blev et blodigt område, da flere tusind syrere og palestinensere søndag prøvede at stormløbe grænsen under en protestaktion på 44 års dagen for udbruddet af 6-dages krigen i 1967.Israelsk militær havde advaret imod forsøg på at krænke israelsk suverænitet, men fra syrisk side blev varslet overhørt, og der blev sendt bølge på bølge af demonstranter mod israelsk område. 23 blev dræbt og 350 såredes.

I vide kredse er det opfattelsen, at dette stormløb var sanktioneret af præsident Basher Assad for at prøve at bortlede opmærksommheden fra hans troppers angreb på protesterende menneskemængder, hvorunder – ifølge menneskerettigheds-organisationer – 1000 mennesker er blevet dræbt og 10.000 fængslet i de sidste tre måneder. Mindst 25 skal være blevet dræbt blot igår i den nordlige syriske by Jisr al-Sughour, oplyser en syrisk menneskerettigheds-observatørgruppe.

En talsmand for det syriske oppoisitionsparti, Reform-Partiet, siger, at Assad styret havde givet tilsagn om at betale tusinder af dollars for deltagelse i optøjerne – men denne påstand er ikke blevet verificeret. Det påstås, at hver farmer ville få 1000 dollars for at deltage, og at der ville blive betalt 10.000 dollars til pårørende af de, der blev dræbt af israelsk militær. Dette kunne minde om den irakiske hersker Saddam Husseins taktik med at tilbyde 25.000 dollars i belønning til pårørende af palestinensere, der blev dræbt af israelsk militær efter at have kastet sten mod israelere under intifadaen.

Fra Damascus i bus
Mange af demonstranterne var blev kørt i busser fra Damascus-forstæder til grænsen, hvor syrisk militær ikke prøvede at holde dem tilbage. Forsøget på at bryde igennem grænsen fandt sted flere steder, ved Majdal Shams i nord og ved Kuneitra længere mod syd.

En israelsk militær kilde siger, at mindst otte syrere blev dræbt, da de antændte ild som detonerede landminer.

Grænserne til Gaza-striben, Libanon og Jordan var rolige, idet ledere i disse lande og i Gaza havde forhindret, at protesterende nåede frem til grænsen.

Ifølge en israelsk militær talskvinde forsøgte et stort antal syrere at nærme sig grænsen, til trods for at israelsk militær havde advaret mod dette, først (på arabisk) gennem megafoner, siden med advarselsskud. Israelerne brugte tåregas, men uden resultat, siger talskvinden, og de havde til sidst intet andet valg end at åbne ild mod de indtrængendes fødder,

Vestbredden
Også på Vestbred-området var der uroligheder. Omkring 250 palestinensere demonstrerede ved Kalandiya kontrolposten mellem Jerusalem og Ramallah. Mindst 40 personer blev behandlet for at have inhaleret tårgas, eller var blevet såret ved stenkast.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er Oslo-generationen, sagde Zaid, en 20-årig indbygger i Ramallah, der stod mellem brændende bildæk og led under tåregassen. Vi er dødtrætte af forhandlinger. Dette er en direkte konfrontation. Vi sidder ikke ved borde.

Dr. Mustafa Barghouti, der kom på andenpladsen efter Mahmoud Abbas ved det palestinensiske præsidentvalg i 2005, sagde, at protesterne i den arabiske verden havde berørt palestinenserne dybt.

– Vi har i årevis inspireret det arabiske folk – nu inspirerer de os, vores ungdom, sagde han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Jerusalem var der sammenstød mellem israelsk grænsepoliti og arabere, og i bydelene Silwan og Abu Tor blev syv mennesker arresteret for at have kastet med sten. I Hebron kastede palestinensere sten og flasker mod en børnehave i Bet Hadassah, men børnene blev bragt inden døre, og der meldes ikke om sårede. Omkring 40 palestinensere og venstre-orienterede aktivister marcherede mod Elon Moreh-bosættelsen og prøvede at trænge igennem porten dertil, men de blev trængt tilbage.