Frankrig indbyder israelere og palestinensere til fredskonference

Et nyt Mellemøst-fredsinitiativ er under opsejling, idet Frankrig har indbudt israelere og palestinenseree til en fredskonference i Paris om få uger, i et forsøg på at komme en FN-afstemning i september om en palestinensisk stat i forkøbet.Svaret på den franske invitation, fremsat af udenrigsminister Alain Juppe under dennes nylige besøg i regionen, overvejes nu af statsminister Binyamin Netanyau, men palestinenserne har allerede svaret forholdsvis positivt – dog med forbehold, der er af en sådan art, at det synes, som om det franske initiativ ikke kan realiseres.

Den palestinensiske Myndighed (PA) har forsigtigt budt det franske forslag velkomment, men har ikke forpligtet sig til at deltage i mødet i Paris. Den palestinensiske fredsforhandler, Saeb Erekat, medlem af PLO’s eksekutivkomite, siger, at palestinensernes betingelse er, at Netanyahu accepterer en to-stats løsning på basis af 1967-grænserne og standser bosættelsesaktiviteter på Vestbred-området og jødisk byggeri i Øst-Jerusalem.

– Hvis Netanyahu officielt godkender princippet om en sådan to-stats løsning, vil vi acceptere det franske forslag, siger Erekat.

Det franske fredsinitiativ vil imidlertid fra starten møde stejle hindringer, såvel fra palestinensisk som israelsk side. Over for de palestinensiske betingelser står Israels forsvarsminister Ehud Baraks udtalelse til Juppe om, at Israel ikke vil afholde fredsdrøftelser med Hamas, før denne organisation anerkender Israel og afstår fra terror.

Under sine samtaler med palestinensiske og israelske ledere sagde udenrigsminister Juppe, at den franske fredsplan er baseret på den amerikanske præsident Brack Obmas nylige tale, hvori han slog til lyd for at genoptage de israelsk-palestinensiske forhandlinger på basis af 1967-grænserne – med aftalte landudvekslinger. Juppe oplyste, at den franske plan har opbakning af EU og USA.

– Vi er overbevist om, sagde han, at det vil være en seriøs fejl at bevare status quo i Mellemøsten. Alt ændrer sig i regionen, i Egypten, i Syrien. Så vi må handle for at genvinde initiativet.

Juppe sagde, at status quo ikke kan fortsætte, og hvis der ikke sker noget indtil september, vil situationen blive vanskelig for alle.

Med denne udtalelse sigtede han til den palestinensiske plan til september om at anmode FN’s medlemslande om palestinensisk medlemsskab med anerkendte grænser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den franske udenrigsmiister vil i denne uge tage til Washington for at drøfte det franske initiativ med den amerikanske regering.