27-årig amerikansk computer-geni kåret som verdens indflydelsesrigeste jøde

Den 27-årige amerikaner Mark Zuckerberg – et computer-geni, der menes at være god for 13 milliarder dollars – er blevet kåret som verdens mest indflydelsesrige jøde, med statsminister Binyamin Netanyahu på andenpladsen efterfulgt af 48 jødiske mænd og kvinder fra Israel, USA, Italien, England, Holland og Sydafrika.Kåringen af ”verdens 50 mest indflydelsesrige jøder i 2011” er gjort af den engelsk-sprogede avis ”Jerusalem Post”.

Mark Zuckerberg er skaberen af ”Facebook”, verdens populæreste sociale netværk på internettet, og det er blevet udpeget som en af de væsentligste årsager til udbredelsen af de folkelige opstande i den arabiske verden – fra Tunesien til Egypten, Yemen, Libyen og Syrien..

Zuckerberg vedgår, at ”Facebook” har spillet en nøglerolle ved dets indflydelse på udbredelsen af de arabiske massers opstande og dominovirkningen i land efter land.

”Facebook” var det vigtigste kommunikationsmiddel i denne proces, hedder det.

En af de mest fremtrædende ledere af revolutionen i Egypten, Wael Ghonim, giver ”Facebook” æren for opstandens succes, da han i et interview kort efter at præsident Hosni Mubarak trådte tilbage sagde, at han ville takke Mark Zuckerberg for, at ”denne revolution begyndte med ’Facebook’”.

Ghonim, salgschef for ”Google”, var med til at organisere den massive demonstration den 25. januar på Cairos Tahrir-plads og siger, at oplysningerne om dette nåede frem til egyptisk ungdom gennem ”Facebook”.

På sin egen ”Facebook”-side anfører Zuckerberg, at hans personlige interesser omfatter ”åbenhed, at skabe kontakt mellem mennesker, dele med andre hvad der er vigtigt for dem, revolutioner, informationsstrøm og minimalisme”.

Ateist
Skønt Zuckerberg er vokset op som jøde, anser han nu sig selv som ateist. Han er født i bydelen Dobbs Ferry i New York. Faderen er tandlæge. Han studerede computer-videnskab på Harvard Universitet, hvor han med sine medstuderende Andrew McCollum, Dustin Moskovitz og Chris Hughes udviklede ”Facebook”, som blev lanceret fra deres værelse på Harvard den 15. februar 2004. Det blev hurtigt en stor succes på deres universitet og kort efter på 45 andre undervisningsinstitutioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 2008 betegnede ”Forbes”-magasinet Zuckerberg som ”verdens yngste milliardær – den yngste ’self-made’ milliardær nogensinde”.

Ifølge ”Jerusalem Post” indtager Mark Zuckerberg (med mellemnavnet Elliot) førstepladsen blandt jøder, der har en international indflydelse.

Blandt de andre 50
”Jerusalem Post” offentliggjorde kåringen af ”verdens 50 mest indflydelsesrige jøder” idag, ved begyndelsen af den jødiske Shavuot-helligdag. Det er det andet år, denne ”konkurrence” finder sted. Ifjor var Netanyahu på førstepladsen, iår er han nummer to, men alligevel højt oppe på listen for hans ledelse af Israel og hans evne til at skabe det jødiske folks fremtid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På tredjepladsen kommer en kvinde, den 41-årige amerikanerinde Sheryl Sandberg, den øverste operationsofficer på ”Facebook” – og så følger tre israelere: forsvarsminister Ehud Barak, den nye generalstabschef Benny Gantz og den tidligere chef for Mossad-efterretningstjenesten, Meir Dagan, som alle tre ventes at ville spille en sikkerhedsrolle i det kommende år.

Derefter kommer to amerikanere, Dennis Ross, som er en af præsident Barack Obamas hovedrådgivere i mellemøstlige anliggender, og den magtfulde formand for ”US Federal Reserve”, Ben Bernanke.

Højt oppe på listen over religiøse ledere er den Jerusalem-basrede rabbiner Adin Steinsaltz, som ifjor færdiggjorde sine monumentale kommentarer til ”Talmud” – den centrale tekst vedrørerende jødisk lov, etik, filosofi og skikke.

Blandt kvinderne fremhæves den amerikanske politiker Debbie Wasserman Schultz, leder af demokraternes nationalkomite, den israelske oppositionsleder Tzipi Livni, den israelsk-fødte amerikanske skuespiller Natalie Portman, og den israelske supermodel Bar Refaeli.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På 18.- pladsen kommer israeleren Shai Agassi, administrerende direktør for ”Better Place” – infrastrukturen for elektriske biler netværket, som begynder med Israel og Danmark, og hvis første bil, ”Renault Fluence ZE”, skal markedsføres om to måneder.

Præsident Shimon Peres, 87, er på 22.-pladsen og to pladser senere kommer Israels nok berømteste immigrant, den russisk-fødte Natan Sharansky, formanden for indvandrerorganisationen”Jewish Agency”

Italien er repræsenteret.af politikeren og journalisten Fiamma Nirenstein (nr. 36 på listen), England af Labor-partiets leder, Ed Miliband (nr. 45), Holland af Amsterdams tidl. borgmester Job Cohen (nr. 46) og Sydafrika af forretningsmanden og filantropen Bertie Lubner (48).