Abbas: “hvis USA har en bedre løsning, vil vi droppe FN-ideen”

– Hvis USA har en bedre løsning, vil vi droppe ideen om afstemning i FN til september om oprettelse af en palestinensisk stat, siger præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas.Abbas siger til den libanesiske TV-station LBC, at han ikke ved, om USA har en anden udvej, men hvis det er tilfældet, vil palestinenserne ikke henvende sig til FN.

Han siger, at forhandlingerne med Israel er gået i hårdknude, og at 116 af FN Generalforsdamlingens 195 medlemslande er parat til at anerkende en palestinensisk stat.

– Det er ikke noget ensidigt skridt at tage til FN, som Israel påstår, siger han.

Statsminister Binyamin Netanyahu har fornylig udtalt, at det er Israels mål at opnå “et moralsk flertal” – 30 stater, der går imod en erklæring om en palestinensisk statsdannelse.

I TV-interviewet sagde Abbas, at præsident Barack Obama har sagt, at han ønsker at se en uafhængig palestinensisk stat i september. “Kvartetten” (omfattende USA, Rusland, EU og FN, red.)

siger det samme. Fayyad-regeringen har garanteret, at den er 100 procent parat til at oprette en stat.

– Der er imidlertid to problematiske anliggender, der har fået forhandlingerne mellem israelere og palestinensere til at køre fast, siger Abbas – grænser og sikkerhed. Resten kan løses. Vi har endnu ikke drøftet nøgleanliggender med Netanyahu. Jeg har ialt talt med ham i 15 timer og har mødt ham tre gange i løbet af to år. Vi talte udelukkende om sikkerhedsanliggender. Han talte om en israelsk tilstedeværelse ved Jordanfloden, fordi han frygter for Israels sikkerhed i skyggen af den iranske trussel.

Palestinensisk splittelse
Splittelsen mellem palestinenserne om hvem der skal være statsminister i en palestinensisk regering omfattende Hamas og Fatah er blevet stadigt mere omfatttende, efter at Hamas har afvist, at PA’s statsminister, Salam Fayyad, bliver regeringschef i en enhedsregering.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er sikkert, at vi ikke vil acceptere Fayyad, hverken som statsminister eller medlem af regeringen, siger en talsmand for Hamas, Salah al-Bardaweel.

Fayyad er en international respekteret økonom og vellidt i Vesten. Bardaweel beskylder ham imidlertid for at have samarbejdet med Israels blokade af Gaza-striben. Ifølge denne Hamas-talsmand har Fayyad haft et delvist ansvar for arrestationen af Hamas-medlemmer på Vestbred-området i de senere år.

I TV-interviewet sagde Abbas videre, at han vil afgøre en enhedsregerings politik, og at han har retten til at at vælge regeringschefen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis Hamas vinder valget, vil det have retten til at vælge statsministeren, siger Abbas.

Ifølge palestinensiske kilder er et møde, der var planlagt senere i denne uge mellem Abbas og Hamas’ politiske chef, Khaled Meshal, blevet udsat på grund af uenigheden mellem de to parter om udnaævnelsen af Fayyad til statsminister.