Chancen for fred forspildt

Den israelske statsminister, Binyamin Netanyahu, nød stor succes under besøget i USA, men flere kommentatorer i hjemlandet mener, at fredprocessen blev tabt på gulvet.Håbet om, at statsminister Binyamin Netanyahus USA-rejse ville fremme den israelsk-palæstinensiske fredsproces, blev ikke opfyldt.
Nok er han vendt tilbage til en triumferende modtagelse i sit parti efter at have holdt en stor tale til kongressen, men realiteterne er, at nedtællingen nu er i fuld gang til afstemningen i FN til september om oprettelsen af en palæstinensisk stat.
Nogle kommentatorer mener, Netanyahu forspildte chancen for at få palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet og dermed måske foregribe deres plan om at opnå en international anerkendelse af en sådan stat.
Palæstinenserne siger i dag, at Netanyahus taler til kongressen og til den pro-israelske lobby AIPAC har overbevist dem om, at de ikke har nogen samtalepartner, og at de vil intensivere deres bestræbelser i FN.
Dette kan medføre, at Israel kan imødese øget international isolation. Den tidligere leder af Shin Bet-efterretningstjenesten, Avi Dichter, medlem af Kadima-partiet, har følgende kommentar:
– Jeg frygter, at disse taler i USA blot vil give os og palæstinenserne en lukket dør. Det er muligt, at vi ikke kan tage et nyt skridt i den nuværende realitet i Mellemøsten.

Bange for krig

En meningsmåling udført af organisationen ”Dialog” viser, at 47 procent af den israelske offentlighed mener, at Netanyahus USA-rejse var en succes, mens blot 10 procent betegner den som en fiasko.
Den israelske politiske kommentator Ben Caspit skriver om Netanyahus tale i USA i avisen ”Ma’ariv”:
– Det var en god tale, brilliant fremført med alskens tricks. Netanyahu var fokuseret, karismatisk og selvbevidst – en overvældende personlig sejr. Om det også var en national sejr afhænger af, hvem man spørger, fra hvilken vinkel man ser situationen. De, der er bange for fred, fik deres ønske opfyldt. De, der er skræmt af krig, vil blive endnu mere skræmt i dag.

Ovationer – men ingen plan

Resultatet af Netanyahus besøg i USA har ført til ransagelse hos israelere om deres fremtid. Den fremtrædende israelske analytiker Ari Shavit skriver idag i bladet ”Ha’aretz”:
– Præsident Barack Obamas taler var gode for Israel. Siden var der behov for et israelsk træk, der kunne have hjulpet præsidenten med at forsvare den jødiske stat mod en fjendtlig verden. Der skulle have været et israelsk bidrag til amerikanske bestræbelser på at forhindre et umiddelbart forestående diplomatisk sammenbrud og muliggøre fred. Netayahu skulle have gjort en israelsk gestus for at vise israelsk generøsitet. Han skulle have fremsat en fredsplan. Det gjorde han ikke. Han fik senatorer og kongresmænd op på deres fødder. Men faldt selv ned. Han gik glip af den sidste chance, historien vil give ham.
Shavit slutter:
– Om få måneder vil realiteten banke på. Israel vil befinde sig isoleret i FN og blive udstødt af familien af nationer.