Tyrkisk anti-israelsk gruppe trækker sig ud af Gaza-flotille

Den anti-israelske tyrkiske gruppe ”ITT” har idag trukket sig ud af deltagelse i den planlagte flotille til Gaza-striben senere i måneden og begrunder dette med ”tekniske årsager”.
Den internationale konvoj af mindst 10 fartøjer ventes imidlertid alligevel at ville sejle til Gaza for at prøve at bryde den israelske søblokade.

Formanden for ITT, Bolant Yilderi, oplyser, at dets skib, ”Mavi Marmara” ikke vil deltage i sejladsen på grund af tekniske problemer.

– Vi beklager dette meget, siger han. Den kendsgerning at ”Marmara” ikke er med i konvojen går imod den antagelse, at flotillen er en tyrkisk islamist ide.

”Mavi Marmara” deltog i sejladsen mod Gaza for et år siden, da det blev bordet af israelske commandosoldater, og det kom til kamp mellem dem og ombordværende aktivister, hvorunder ni tyrkere blev dræbt.

Dette års flotille har haft modgang, idet organisatorerne har haft svært ved at organisere det antal skibe, de har ønsket, ligesom der har været opfordringer fra FN og den tyrkiske regering om at aflyse eller udsætte den planlagte sejlads.

En af organisatorerne siger:

– Vores flåde vil sejle som planlagt. Vores mål er at nå Gaza. Vi har ingen voldelige hensigter. Vi ønsker blot at ophæve den illegale blokade af Gaza, en gang for alle.

Livet i Gaza
Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, har anmodet organisatorerne af flotillen om at afvente og se, om livet i Gaza er blevet forbedret i lyset af Egyptens nylige åbning af Rafah-overgangen mellem Gaza og Egypten og udsoningen mellem Fatah og Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israelske sagkyndige i tyrkiske anliggender siger, at ændringen i den tyrkiske indstilling ikke afspejler nogen optøning af det frosne israelsk-tyrkiske forhold, men at det skal opfattes som en reaktion på lokale begivenheder, ikke mindst tilstrømningen af tusinder af syriske flygtninge til Tyrkiet – og den mulige opløsning af det syriske styre.

Professor Moshe Maoz, sagkyndig i Mellemøst-studier ved Det hebraiske Unversitet i Jerusalem, siger, at Tyrkiet stadig er arrig på Israel over sidste års flotille-raid og stadig kræver en undskyldning af Israel.

– Raseriet mod Israel er der stadig, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden israelsk sagkyndig, fhv. generaldirektør i udenrigsministeriet og tidl. charge d’affaires i Ankara, siger, at iår er al tyrkisk energi fokuseret på Syrien.

– Tyrkiet er nu overvældet af problemerne i Syrien, siger han. Udover at tage sig af de syriske flygtninge, prøver Tyrkiet at distancere sig fra Syriens præsident, Bashar Assad.