Frankrig køber israelsk militærudstyr

Efter 42 års forløb, hvorunder Frankrig afstod fra at købe militærudstyr fra Israel, har det franske forsvarsministerium nu besluttet at købe et antal ubemandede luftfartøjer (UAV) produceret i Israel.Det er første gang, at Israel sælger den store, sofistikerede drone “Heron TP” også betegnet som “Eitan” til udlandet. Den fremstilles af
“Israel Aerospace Industries” (IAI) og blev taget i anvendelse i Israel for 1 1/2 år siden. Den har et vingefang på 26 meter, som et Boeing 737 fly. Den kan udføre recognoscerings- og efterretnings-missioner fra en højde indtil 40.000 fod og kan forblive i luften i 36 timer.

Dronens store størrelse gør det muligt for den at medføre et varieret militærudstyr med en samlet vægt af 1000 kg omfattende radar, sensorer, kameraer og missiler.

“Heron TP” vil blive en afløser for den mindre “Heron 1”, som har været i fransk tjeneste i en årrække.

Da Frankrig standsede køb af israelsk militærudstyr i 1969, resulterede dette i, at Israel begyndte at købe amerikanske kampfly, først
Skyhawk”, derefter F-15 og F-16 og nu F-35 – det israelske luftvåbens næste kampfly. Det resulterede tillige i udviklingen af den israelske kampfly-industri.

Israel anses idag for at være en verdensleder i ubemandede luftfartøjer. IAI har afvist at kommentere salget, men en højtstående
sagkyndig siger, at “historien er kommet tilbage til sit udgangspunkt – den franske embargo og den (daværende) franske præsident Charles de Gaulles afvisning af at sælge fly til Israel.

Israel konkurrerede i salget til Frankrig med USA’s “General Atomics Aeronautical Systems”, der havde tilbudt Frankrig leverance af
det ubemandede fly “Predator B UV”, som i de senere år er blevet brugt i vidt omfang i Afghanistan og Pakistan.

Frankrig menes at ville bruge det israelske Heron-fly i militæroperationer verden over, bl.a. i Afghanistan, hvor fem NATO-lande allerede bruger ubemandede lufrtfartøjer fremstillet i Israel.

Salget til Frankrig har en værdi af 500 millioner dollars. Tyskland menes at være et af de næste aftagerlande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I udlandet forlyder det, at Israels seneste version af det ubemandede Heron-fly “kan nå Iran”.