USA bruger israelsk militærteknik i Afghanistan

Den amerikanske hær er begyndt at bruge israelsk recognosceringudstyr i Afghanistan efter at have modtaget tre taktiske “aerostat”-systemer – store varmluftsballoner – som anvendes til at beskytte amerikanske soldater i aktion.Leverancen af tre Skystar-180 “aerostat”-systemer skal ifølge en amerikansk militær kilde benyttes til at skærme tropper der opererer i den sydlige del af Afghanistan. Yderligere tre sådanne systemer skal leveres i næste måned.

Skystart-180 er et lille “aerostat” system, som medfører en avanceret elektronisk-optisk sensor med betegnelsen.T-STAMP, der omfatter et dagtids-kamera og en nattetids sensor, som giver brugeren en 360* realtids dækning i højder indtil ca. 700 meter.

Såsnart Skystart er i luften, opereres den fra en transportabel kontrol-enhed , der viser realtids billeder og de nøjagtige koordinater af ethvert objekt af interesse. Skystar-“familien” kan opdage mål i en afstand af 4 km fra ballonen og kan samles og opsendes på 15 minutter.

Skystar-180 transporteres ind i operationsområdet af et let militærkøretøj og kan hurtigt flyttes til en anden position. Den betjenes af blot to personer.

Skystar-systemet bruges af det israelske militær og politi, canadiske styrker i Afghanistan og andet militær forskellige steder i verden i anliggender, der omfatter grænsebeskyttelse, efterretnings-

operationer og anden sikkerhed af det pågældende land.

Brug af israelske overvågningssystemer er også sket i en anden form. I 2010 opererede Tyskland, Australien, Spanien, Frankrig og Canada ubemandede luftfartøjer (UAV’s) produceret i Israel i anti-Taliban aktioner.