Konfrontationer i Tel Aviv lufthavn mellem politi og indflyvende aktivister

Israels internationale Tel Aviv Lufthavn var idag scenen for en række konfrontationer mellem udkommanderet politi og et antal indflyvende pro-palestinensiske aktiviter, der med en “fly-flotille” ville prøve at opnå, hvad der ikke lykkedes for sø-flotillen, som græske myndigheder forhindrede i at sejle til Gaza-striben i et forsøg på at bryde den israelske blokade af Gaza.I løbet af fredagen ankom mange demonstranter fra forskellige lufthavne i Europa og USA til Ben Gurion Lufthavnen, men endnu flere måtte forblive hjemme i deres respektive lande, efter at Israel havde tilstillet de lokale myndigheder en liste med navne på uønskede personer. Mange udenlandske luftfartsselskaber fulgte den israelske henstilling og afviste mistænkelige passagerer fra at stige op i flyene.

Fra Paris’ Charles de Gaulle Lufthavn rapporteres, at 50 pasagerer ved Lufthansa termialen blev afvist, da det blev opdaget, at deres navne var på Israels liste over “uønskede”.

Fra Paris oplyses videre, at det ungarske luftfartsselskab Malev forhindrede “dusinvis” af franske aktivister i at flyve til Tel Aviv.

Og i Bruxelles blev der nægtet afrejse for tre franskmænd, der ville flyve til Israel med et svejtsisk luftfartsselskab.

I Geneve lufthavn forhindrede myndighederne 50 passagerer i at tage med et fly til Tel Aviv, hvilket medførte nogle tumulter, da de prøvede at mase sig igennem sikkerhedsporte.

Det lykkedes imidlertid nogle aktivister på et Alitalia fly fra Rom at nå frem til Tel Aviv, men flyet blev ved ankomsten dirigeret fra terminal 3 til terminal 1, hvor de pågældende blev sikkerheds-undersøgt. Det samme skete med 20 personer, der var ankommet med et “Easyjet” fly fra Geneve. Det blev også omdirigeret til terminal 1.

Indenrigsminister Eli Yishai besøgte lufthavnen midt på dagen og sagde:

– I de næste par timer venter vi 10-12 aktivister og 50-60 vil komme med senere flyvninger. Israel vil have en stærk hånd mod hvemsomhelst, som lader hånt om loven, og ligesom enhver anden suveræn stat vil vi bruge ethvert middel, der står os til rådighed, for at forhindre folk, der vil bryde loven i at komme ind i landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En gruppe pro-palestinensiske aktivister brød ind i lufthavnen med råbet “Befri Palestina”. Mange ventende flypassagerer i nærheden hujede ad dem. Tre i denne gruppe blev arresteret.

Ifølge en talsmand for politiet har udenlandske luftfartsselskaber standset 200 aktivister i at gå ombord i fly til Tel Aviv. Oprindelig var der forventet indtil 800 aktivister. Talsmanden siger, at luftfartsselskaberne forstår, at de er ansvarlige for at befordre aktivister, som vil blive nægtet indrejse, og at de må betale for deres hjemrejse.

Der var relativt roligt i lufthavnen i morgentimerne, men to amerikanske aktivister, der var ankommer fra Athen, blev nægtet indrejse, idet den israelske grænsekontrol var kommet til den slutning, at formålet med deres rejse hertil var “at forstyurre offentlig orden og forårsage provokationer”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israels forholdsregler bliver i nogle kredse betegnet som “næsten hysteriske”, men statsmiister Binyamin Netanyahu udtaler:

– Der er ingen hysteri, blot beslutsomhed om at håndtere provokationer eller offentlig uorden. Ethvert land har ret til at standse provokatører fra at komme ind – og sådan vil vi handle.

Politi-talsmanden siger, at det massive politiopbud var en afskrækkende faktor, som forhindrede at demonstranter forstyrrede lufthavnens normale virke.