12 trin i virkeligheden

I denne nyudgivelse af Velkommen til virkeligheden indleder Jarle Tangstad, præst ved Kirken i kulturcentret, med at slå fast, at dette ikke er endnu en ”How To Do” bog, men en ”enkel præsentation af, hvordan Jesus leder mennesker til frihed, genoprettelse og sundhed”.I stil med andre mønsterbrydningskoncepter kendt fra AA-bevægelsen er der tale om et koncept, hvor man ellers i høj grad sætter tingene i system og progressiv rækkefølge. Udgangspunktet er dog, som Tangstad påpeger, ikke til at tage fejl af; det er Jesus, som forvandler.

God balance

Menneskelige adfærdsmønstre, traumer, relationelle problemer og karakterbrist forvandles sjældent, hvis nogensinde, ved et momentant guddommeligt indgreb; denne erkendelse bygger 12-trinskonceptet også på. Det medfører en nødvendig balance mellem de skridt eller trin, som den enkelte må tage: erkendelse, kapitulation, bekendelse … osv., og så den forudsætning, at der er en Gud, som modtager med åbne arme og vil støtte hele vejen i processen med at blive det menneske, han har skabt en til at være. Denne balance magter Lars Due-Christensen til fulde. Hvert kapitel slutter med en bøn, hvor den sidste del netop udtrykker livets balance:
Gud giv mig
sindsro til at acceptere de ting
jeg ikke kan ændre.
Mod til at ændre
de ting jeg kan
og visdom til at se forskellen. Amen

Vidnesbyrd og praktiske øvelser

Som bog betragtet er den spændende; fyldt med vidnesbyrd, anekdoter og billedlige fortællinger – samtidig er det tydeligt, at den hænger nøje sammen med et kursusforløb med øvelser, gruppeledere og tilhørende undervisning. Læses bogen derfor uden for denne sammenhæng, kan der opstå momenter af tomgang, og øvelserne virker kunstige uden dette samspil mellem mennesker, undervisning og handling. Det ene vidnesbyrd efter det andet bekræfter, at konceptet virker, ikke ”bare” i den forstand, at mennesker får mere livskvalitet, men de oplever at komme til at leve et virkeligt liv med den virkelige Jesus som guide. Det er livsforvandling, når det er bedst.

Lars Due-Christensen:
Velkommen til virkeligheden – om mønsterbrydningens mulige kunst • 207 sider • 249 kr. • Life Clinique