Dæmonuddrivelse

The Rite (Ritualet) handler om exsorcisme.
Den unge Michael Kovak flygter fra et fremtidigt virke som bedemand for (tilsyneladende) at uddanne sig til præst. I virkeligheden tror han ikke på hverken Gud eller Djævelen, hvorfor præsteseminariet nærmest tvinger ham til at tage til Rom for at følge et kursus i exsorcisme (dæmonuddrivelse). Her møder han den erfarne exsorcist, Fader Lucas (spillet af Anthony Hopkins), hvis metoder Michael tager afstand fra – men som historien skrider frem, bliver han nødt til at tage sin manglende tro op til revision, og filmen ender med, at han må bekende sin tro på Gud som den stærkeste i åndskampen mod djævel og alle dæmoner.
En film af den art indeholder naturligvis mange gyser-effekter, hvad man må være forberedt på. Kan man klare dem, er filmen værd at se pga. Michaels klare erkendelse af, at Gud og Djævelen er realiteter, og at mennesker kun har mulighed for at overvinde dæmoniske magter med Guds hjælp.
Filmen er baseret på en virkelig historie. Michael Kovak hedder i virkeligheden Gary Thomas, og han er i dag praktiserende exsorcist i USA.
Niels Jørgen Vase

The Rite
(DVD)
108 min.