Hverdagsvisdom

Mike Leigh har igen begået et lille mesterværk.
Another Year er titlen, og filmen handler om kærlighed og dens veje og vildveje, om omsorg og rummelighed og om problemhåndtering.
Det midaldrende ægtepar Tom og Gerri lever et godt liv med hinanden og har overskud til at tage sig af de ”skæve” eksistenser, der omgiver dem: Gerris kollega Mary, for hvem alt tilsyneladende mislykkes, Toms ungdomsven Ken, der spiser og drikker for (mindst) to for at dulme smerten over sit tomme liv, og Toms bror Ron, der pludselig mister sin kone.
En ret markant ændring i Toms og Gerris liv indtræffer, da deres søn Joe endelig præsenterer dem for sin nye kæreste Katie, som Mary vel at mærke og tydeligvis ikke bryder sig om. For at ”beskytte” Katie, som de synes rigtig godt om, lægger de afstand til Mary, hvilket bringer historien frem til en slutning, som nok kan lægge op til samtale om næstekærlighedens mulige grænser og om, hvordan vi i det hele taget omgås hinanden.
Another Year følger nogle forholdsvis almindelige mennesker gennem endnu et år, hvor det mest afgørende vendepunkt ikke er svigerindens død, men ”svigerdatterens” indtræden i familien. Og selv om det kan se nok så almindeligt ud, er den livskloge Another Year alligevel en ualmindelig film, hvis stemning bliver siddende i en og stadig giver stof til eftertanke.
Niels Jørgen Vase

Another Year
(DVD)
124 min.