Elon var ateist – nu vil han være præst

Engang var Elon Jepsen ateist. I dag studerer han teologi og vil gerne gøre Folkekirken bedre til at nå folket, end han oplevede den. Lange mails frem og tilbage mellem Elon Jepsen og Biskop Niels Henrik Arendt. Det bød foråret på i kristendom.dk.

Elon Jepsen var i USA som 16-årig, da han stadig var ateist. Her bad han denne bøn til Gud: ”Hvis du er der, og det tror jeg ikke, så må du vise dig for mig, for hvis du findes, så tror jeg, at du elsker mig og ved, hvad der er bedst for mig, og så vil jeg gerne lære dig at kende.”

Men Elon Jepsen har ikke altid været en kirkelig debattør. Faktisk tog han allerede som ganske ung et standpunkt imod tro.
– Allerede i 6. klasse begyndte jeg at søge efter livets mening, og jeg syntes, det var svært at finde i kirken, fordi dens billede af Gud var så langt fra mit eget liv. Jeg tænkte allerede dengang: ”Hvis Gud er til, er han ikke sådan!” Og på samme måde med kristne: ”Hvis Gud findes, gør han ikke kristne til den slags mennesker”, lægger Elon ud. Han var endt som ateist og overbevist om evolutionsteorien. Samtidig havde han opgivet at finde en dybere mening med livet.

I kontakt med kristne

Som 16-årig gik turen til USA på highschool, og Elon kom med et åbent sind.
– Jeg var klar over, at de havde en anden form for kirke derovre, og det ville jeg gerne opleve, forklarer han. Han spillede fodbold på skolen og blev snart venner med en af de andre spillere, Jeremy. Jeremy var kristen og en intelligent person.
– Vi havde rigtig rigtig mange diskussioner omkring tro, men han havde gode svar, og han havde virkelig tænkt over tingene. Oven i det talte han om Gud, som om han var hans ven. Jeg var langt fra enig med ham, men jeg respekterede ham, husker Elon.

Rokket i fundamentet

Han boede hos en familie, som ikke var særlig troende, men de fandt en ungdomsgruppe til ham, som han kunne tage med i. Det var samme sted, som Jeremy kom, og Elon kunne rigtig godt lide det.
– Det var helt vildt hyggeligt, og samtidig gav de virkelig plads til at forholde sig til livet. Tit når præsten prædikede, sad jeg og kom med modargumenter, og det var der plads til, forklarer Elon, som efterhånden var blevet rokket i sit ateistiske fundament.
– Der var simpelthen for mange oplevelser hos mennesker omkring mig og for mange gode argumenter til blankt at afvise, at der fandtes en Gud. Så jeg bad: ”Hvis du er der, og det tror jeg ikke, så må du vise dig for mig, for hvis du findes, så tror jeg, at du elsker mig og ved, hvad der er bedst for mig, og så vil jeg gerne lære dig at kende”, husker han. En bøn, hvis konsekvenser vendte op og ned på Elons liv.

Det optimale liv

Kort tid efter var han til en helbredelseskonference, hvor han oplevede virkelig mange mennesker blive helbredt, men han var fast besluttet på ikke bare at være styret af en stemning. Derfor begyndte han også at læse i Matthæusevangeliet i Bibelen.
– Jeg ville gerne forstå det, jeg diskuterede. Så jeg begyndte at læse Bibelen med en kritisk indstilling. Men jeg oplevede, at Jesus talte til mig igennem det, jeg læste, og jeg blev ramt af ordenes dybde. Før havde jeg set kristendommen som en spændetrøje, så jeg ikke kunne få lov til noget. Men mens jeg læste bjergprædikenen, begyndte jeg at tænke, at hvis jeg følger Jesus, så får jeg det optimale liv, forklarer han.

Overnaturlige erfaringer

Men ud over den åbenbaring af Bibelen begyndte Elon også selv at få overnaturlige oplevelser.
Først vågnede han op en lørdag morgen med en klar fornemmelse af, at der var nogen i rummet, og at det måske var forbundet med Gud. Senere samme dag gik han nede i byen, da en bekendt af ham gik forbi på modsatte side af vejen. Og pludselig strømmede alle mulige indtryk omkring hende ind over ham, så han på én gang vidste, hvad hun gik og kæmpede med, og hvad hun drømte om. Det skete to gange mere på lignende måde, blandt andet med moren i hans værtsfamilie.
– Jeg gik fra en følelse af, at der intet åndeligt fandtes, til at alle mulige ting begyndte at ske i mit liv. Da jeg oplevede det med min værtsmor, gik jeg ind på mit værelse og bad til Gud: ”Hvad sker der? Du kan jo ikke være til på grund af ondskaben i verden”, og så listede jeg alle mine argumenter op, men så snart jeg kom med mine indvendinger, fik jeg forklaringen givet, forklarer Elon, som ikke skrev forklaringerne ned.

Lige her

– Jeg tror ikke nødvendigvis, de ville have givet mening for mig i dag, men lige der var det de svar, jeg havde brug for. Han fortæller videre fra aftenens samtale med Gud:
– Samtidig fik jeg en følelse af Guds nærvær, som en oplevelse af, at når jeg kiggede op, kiggede jeg lige op i Guds ansigt. Og jeg vidste bare, at det at være lige her var meningen med mit liv. Så jeg bad: ”Jesus, nu kan jeg se, at du findes. Tilgiv mig, sådan som jeg har levet. Hjælp mig til at leve for dig.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Har noget at byde på

Da Elon vendte hjem til Holstebro, skulle venner og familie lige vænne sig til, at han ikke længere passede ind i billedet, men hans familie bakkede ham op. Han kom i pinsekirken og fandt snart ud af, at han skulle være præst.
– Uden at lyde som om jeg ved alt, så føler jeg, at jeg har noget at byde på. Jeg tør tænke kirke på en frisk måde, og jeg tror, at Folkekirken har brug for nogen, der har noget at byde på. For tro tiltaler rigtig mange mennesker, og der er mange, der tror på deres egen måde. Men Gud er meget mere end det og ønsker, at vi skal kende ham langt dybere.
– Kirken skulle være et fællesskab om efterfølgelse af Kristus. Det findes nogle steder, men det er ikke det fremherskende, slår Elon fast.

Gud under taget

Og han har meget mere på hjerte om dette emne.
– Jeg synes, at Folkekirken kommunikerer, at Gud er en gud oppe under taget. Musikken og tonelejet indikerer, at Gud ikke er en del af vores hverdag, men noget fjernt og lidt outdated, forklarer Elon, som samtidig er fascineret af Folkekirken som hele folkets kirke. Han anerkender også, at mange i Folkekirken er klar over, at der skal ske noget. Det var også derfor, han skrev med biskop Arendt om behovet for forandring.
– Problemet er bare, at de kun vil ændre ved ti procent, og jeg synes, at Folkekirken trænger til, at alle boldene bliver kastet op i luften, så vi kan se, hvilke der bliver grebet igen, forklarer han.
Elon er rigtig glad for at studere teologi. Indtil videre har han studeret på Menigheds fakultetet, men nu skal han over på universitetet og have resten af sine fag, og det glæder han sig til.
– For mig er den historisk-kritiske bibellæsning ikke kun skræmmende. Den minder mig også om Guds storhed. At den almægtige Gud har valgt at bruge helt almindelige fejlfulde mennesker til at skrive sin Bibel. At han vil gøre sig til partner med os i livet, det er stort, slutter Elon.