Folkekirken skal åbne sin dør for åndeligt søgende

Folk, der længes efter det åndelige, skal have lettere adgang til kirken, mener præst Jette Dahl. Folkekirken skal være bedre til at åbne sine døre for åndeligt søgende mennesker, så de ikke forvilder sig over i det alternative, mener stiftspræst Jette Dahl.

Jette Dahl indsættes 21. august i Treenighedskirken i Esbjerg.

Jette Dahl er netop blevet ansat som stiftspræst for åndeligt søgende i Ribe Stift. Det er den første stilling af sin slags i Danmark, og hun glæder sig meget til arbejdet med at sætte større fokus i Folkekirken på de mange åndeligt søgende mennesker, der findes ude i det ganske danske.
– Det handler om at gøre dørtærsklen ind til Folkekirken lavere, sådan så vi får fat i flere og når længere ud med budskabet, siger hun.
Jette Dahl har været freelancepræst i flere år og har blandt andet stor erfaring med retræteophold og pilgrimsture. Det er erfaringer, som hun vil tage med sig i sin nye stilling og bruge aktivt i sognet.

Pilgrimsture

Det var på en af Jette Dahls pilgrimsture, at Udfordringen ringede hende op, men hun havde alligevel tid til at fortælle ivrigt om sin nye stilling.
– På denne pilgrimstur er vi 24 mennesker af sted i syv dage. De har alle sagt, at de er taget med, fordi de er åndeligt søgende, fortæller hun.
Det er både folk, der kommer i Folkekirken og i frikirkerne, der tager med på pilgrimsturene, som Jette nu også vil til at gøre brug af i sin nye stilling. Men det er også i høj grad folk fra det alternative miljø, eller mennesker, der længes efter at tro.
– Det viser for mig, at mange mennesker har det tilfælles, at de er åndeligt søgende. Og de mennesker skal Folkekirken også kunne tage hånd om – hvad enten de i forvejen kommer i Folkekirken eller ikke, siger hun og tilføjer:
– Så vi undgår, at mennesker går kirkens dør forbi.

Anderledes gudstjeneste

Ud over at tilbyde retræter og pilgrimsture, så vil stiftspræsten for åndeligt søgende også lægge vægt på at holde kurser om kristen spiritualitet og lave anderledes gudstjenester i hverdagen. Præsten har også en ide om, at folk skal ind forbi kirken efter arbejde til en stille stund og lystænding.
– Så skal der være et skilt uden for kirken, hvor der står: Åben kirke, drop in – tænd lys og bed en bøn, forestiller Jette Dahl sig.
Hendes job kommer også til at handle om at vejlede og inspirere de andre præster i stiftet til, hvordan de henvender sig til åndeligt søgende.
– Der er mange mennesker, der længes efter noget større og mere end sig selv. Og det er kun i mødet med mennesker og Gud, at man kan finde det, siger hun.