Israel forbereder sig på palestinensiske uroligheder

Israel har gjort omfattende forberedelser for at imødegå eventuelle uroligheder ved grænserne og inde i landet, når palestinenserne i næste måned i FN anmoder om anerkendelse af en palestinensisk stat.Tusinder af palestinensere ventes at ville marchere mod israelske militære kontrolposter og bosættelser på Vestbred-området, og på israelsk hold belaver man sig nu på voldshandlinger i et omfang, der endnu ikke er oplevet her.

Det er bl.a. udenrigsminister Avigdor Lieberman, der har tegnet dette dystre billede. Præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA) Mahmopud Abbas siger, at der vil blive en ikke-voldelig kamp, men til trods for denne udtalelse mener Lieberman, at der vil blive en bølge af vold, når palestinenserne i midten af september vil proklamere en uafhængig stat.

– Jo mere palestinenserne taler om at operere i den diplomatiske arena, des mere mener jeg, at der vil blive vold og bblodsudgivelser, siger Lieberman. Hvordan skal soldater og officerer reagere, når titusinder demonstranter med magt prøver at komme ind i Israel? Palestinenserne planlægger nu detaljeret deres aktioner.

Ifølge Lieberman bør Israel afbryde al kontakt med PA – og han vil anbefale dette skridt til regeringen. Han agter at tage til FN New York for debatten om en palestinensisk stat og afstemningen om denne.

I nogle kredse betegnes følgerne af begivenheden i FN allerede som “blodige september”.

Palestinenserne har lagt et røgslør over deres hensigter, men det forekommer klart, at de ikke har noget ønske om at vende tilbage til forhandlingsbordet med israelerne, skriver den israelske morgenavis, Ha’aretz”, idag

Indkaldelse af reservetyrker
Knessetmedlem Shaul Mofaz (Kadima-partiet), der er tidligere generalstabschef, siger:

– Vi må se folk lige i øjene og fortælle dem sandheden. September kan blive en voldelig, smertefuld begivenhed, med uklare følger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mofaz, der er formand for knessets udenrigs- og forsvarskomite, siger, at militæret er parat og formentlig vil indkalde soldater (fra reservestyrkerne).

– Statsminister Binyamin Netayahu har ikke forhandlet med palestinenserne i 2 1/1 år, siger Mofaz, og han vurderer ikke den realitet, som er ved at blive skabt, og sin stilling som regeringschef.

PA’ udenrigsminister, Riyad al-Maliki, siger at et stort antal stater vil anerkende en palestinensisk stat – og at 122 stater hidtil har gjort det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Beredskabsplaner
Såvel politiet som militæret i Israel har udarbejdet beredskabsplaner for at forstærke styrkerne ved grænserne. Soldater af reserven har gennemået kursus i at kontrollere demonstrerende menneskemængder.

En højtstående officer siger om dette:

– Vi ved jo ikke, hvad der vil ske, så vi forbereder os på mange forskellige scenario’er.

Militæret har for millioner af dollars indkøbt udstyr til bekæmpelse af optøjer og voldshandlinger mod bosættelser og militære forposter. Udstyret omfatter – udover tåregas og gummikugler – nye teknologiske systemer.bl. a. et som får demonstranter til at føle kvalme, og en “bombe”, dcr indeholder en ildelugtede vædske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også politiet har forberedt sig på uroligheder og større optøjer. En højtstående politiofficer, generalinspektør Yohanan Danino, siger, at der kan opstå en situation, som kan udvikle sig til omfattende optøjer.

– Det gælder om at være godt forberedt, og at der er et nært samarbejde mellem sikkerhedstyrkerne, siger han. Vi er konfronteret med en ny realitet – om forsøg på at ville inflitrere over grænserne – en national opgave og en national udfordring.