Israel frygter at syriske våben vil falde i terroristers hænder

Syrien er nu stadig mere i fokus efter at slutfasen i opstanden mod Libyens præsident Muamar Gadhafi synes at være nær, og i Israel – og USA – er der nu frygt for, at terroristgrupper vil udnytte nedturen for den syriske præsident Basha Assads styre til at bemægtige sig ikke-konventionelle våben i det syriske arsenal.Arsenalet omfatter kemiske våben, sennepsgas og nervegas, og israelske sagkyndige mener, at det er svært for Assad-styret at beskytte våbenlagrene.

Israels ambassadør i Washington, Michael Oren, siger:

– Vi er meget bekymrede over, hvad der vil ske med Syriens “Weapons of Mass Destruction” (WMD = masse-ødelæggelsesvåben). Sammen med den amerikanske regering følger vi situationen meget nøje.

Ifølge en CIA-report har Syrien haft et program for kemiske våben i flere år, og det har et lager af sådant militærudstyr, der kan anvendes af fly, ballistiuske missiler og artilleri-raketter.

Den engelske avis, “Times”, skriver, at under urolighederne i Syrien har Damascus øget leverancerne af avancerede missiler og andre våben til den ekstremistiske Hizbollah-organisation, bl.a. otte Scud D-missiler, som har en rækkevidde af 700 kilometer. Disse missiler menes at være så nøjagtige, at de vil kunne slå ned blot få meter

fra målet – og bringe Israel, Jordan og store dele af Tyrkiet inden for Hizbollahs rækkevidde.

Ifølge sagkyndige er dette første gang, en teroristorganisation har erhvervet missiler af denne type – “et strategisk våben, som hidtil blot har været i nationale hæres besiddelse”.

Tidligere iår oplyste Institutet for Videnskab og International Sikkerhed (ISIS), at Syrien havde operttet fire yderligere atomanlæg, udover det som blev bombet af Israel i 2007. Det hedder i en rapport fra institutet, at Syriens atomprogram er langt mere avanceret end hidtil antaget og omfatter et uranium omdannelsesanlæg og tre opbevaringsdepoter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge FN er 2200 personer blevet dræbt, efter at Assad indsendte kampvogne og tropper for at bekæmpe gadedemonstrationer.

Der er iøvrigt endnu en lighed mellem Gadhafi- og Assad-styret. Gadhafi har siddet ved magten i 42 år, mens Assad-familien har været det i 41 år.