Israel frygter at syriske våben vil falde i terroristers hænder

Syrien er nu stadig mere i fokus efter at slutfasen i opstanden mod Libyens præsident Muamar Gadhafi synes at være nær, og i Israel – og USA – er der nu frygt for, at terroristgrupper vil udnytte nedturen for den syriske præsident Basha Assads styre til at bemægtige sig ikke-konventionelle våben i det syriske arsenal.Arsenalet omfatter kemiske våben, sennepsgas og nervegas, og israelske sagkyndige mener, at det er svært for Assad-styret at beskytte våbenlagrene.

Israels ambassadør i Washington, Michael Oren, siger:

– Vi er meget bekymrede over, hvad der vil ske med Syriens “Weapons of Mass Destruction” (WMD = masse-ødelæggelsesvåben). Sammen med den amerikanske regering følger vi situationen meget nøje.

Ifølge en CIA-report har Syrien haft et program for kemiske våben i flere år, og det har et lager af sådant militærudstyr, der kan anvendes af fly, ballistiuske missiler og artilleri-raketter.

Den engelske avis, “Times”, skriver, at under urolighederne i Syrien har Damascus øget leverancerne af avancerede missiler og andre våben til den ekstremistiske Hizbollah-organisation, bl.a. otte Scud D-missiler, som har en rækkevidde af 700 kilometer. Disse missiler menes at være så nøjagtige, at de vil kunne slå ned blot få meter fra målet – og bringe Israel, Jordan og store dele af Tyrkiet inden for Hizbollahs rækkevidde.

Ifølge sagkyndige er dette første gang, en teroristorganisation har erhvervet missiler af denne type – “et strategisk våben, som hidtil blot har været i nationale hæres besiddelse”.

Tidligere iår oplyste Institutet for Videnskab og International Sikkerhed (ISIS), at Syrien havde operttet fire yderligere atomanlæg, udover det som blev bombet af Israel i 2007. Det hedder i en rapport fra institutet, at Syriens atomprogram er langt mere avanceret end hidtil antaget og omfatter et uranium omdannelsesanlæg og tre opbevaringsdepoter.

Ifølge FN er 2200 personer blevet dræbt, efter at Assad indsendte kampvogne og tropper for at bekæmpe gadedemonstrationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er iøvrigt endnu en lighed mellem Gadhafi- og Assad-styret. Gadhafi har siddet ved magten i 42 år, mens Assad-familien har været det i 41 år.