“Norge vil ikke støtte tekst, der deligitimerer Israel”

– Norge vil ikke støtte en tekst, der deligitimerer Israel, siger Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre i et eksklusivt interview med Deres korrespondent under hans kortvarige ophold i Jerusalem.Støre har travlt under sit omkring 20. besøg i Mellemøsten. Han er kommet herttil for at blive opdateret om situationen, forud for giverlandenes tilbagevendende møde i New York, hvor Norge har en ledende rolle.

Mødet er i “Ad Hoc Liaison Committee” (AHLZ), hvor Norge indtager formandsposten.

Støre understreger, at Norge ikke vil tage stilling til det forventede palestinensiske forslag i FN om en statsdannelse, før det har set den konkrete tekst.

Kort efter sin ankomst hertil havde han samtaler i Ramallah med de palestinensiske ledere med præsident Mahmoud Abbas i spidsen, og i Israel har han mødtes med opposiontslederen, Kadima-partiets formand Tzipi Livni, og med statsminister Binyamin Netanyahu, udenrigsminister Avigdor Lieberman og forsvarsminister Ehud Barak.

På spørgsmåle, hvordan han vil betegne disse samtaler, siger Støre:

– Det var lange ogt nyttige samtaler, afholdt i en god atmoosfære.

Under besøget i Jerusalem havde Støre tillige et møde med general Eitan Dangot, der er chef for civiladministrationen i de administrerede (besatte) områder.

Er man kommet nærmere freden, blev han videre spurgt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg håber, udviklingen går i den retning, svarede han diplomatisk og tilføjede:

– Der er fortsat store problemer med at få de israelsk-palestinensiske forhandlinger igang påny, men vi må bevare optimismen.

Ifølge det israelske statsministerium gav Netanyahu i sin samtale med Støre udtryk for bekymring for, at det palestinensiske forslag i FN om en statsdannelse vil kunne føre til voldshandlinger og “skade fredsprocessen”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Palestinenserne har en tendens til at bevæge sig op i et træ – og sparke stigen væk, sagde Netanyahu. En fremsættelse af et forslag om en palestinensisk stat vil være som om palestinenserne ophæver tidligere indgåede aftaler.

Netanyahu fremhævede, at Israel tog risiko’er og rømmede områder under den antagelse, at konflikten ville kunne blive bilagt ved forhandlinger, og at et palestinensisk forslag i FN om en stat “ville være som en annullering af disse forståelser”,

– Hvis FN vedtager en resolution om en palestinensisk stat baseret på 1967-grænserne, vil Vestmuren så være “besat område”, sagde han til den norske udenrigsmiister.

Netanyahu kom tillige ind på situationen i det sydlige Israel og sagde, at grunden til at regeringen havde vist tilbageholdenhed stillet over for terroristangrebet nær Eilat


Artiklen fortsætter efter annoncen:og nye missilangreb fra Gaza-striben var, at “vi behøver ikke at bevise, at vi er tøffe”.

Lieberman sagde til Støre, at hvis palestinenserne forelagde deres forslag i FN om en statsdannelse, ville han anbefale en omgående afbrydelse af al kontakt med Den palestinensiske Myndighed (PA).

-Det er umuligt, at PA om morgenen har drøftelser med os om et sikkerhedssamarbejde, og at det om aftenen vil fremme en retslig aktion mod os i Den internationale Domstol i Haag., sagde Lieberman.

Inden han rejste til Mellemøsten udtalte Støre i Oslo, at Norge fordømmer de syriske myndigheders drab af civilpersoner, men ikke dierekte ville støtte et krav om, at Præsident Bashar Assad skal gå af.

– Dilemmaet er, at der ikke er et værdigt alternativ til at overtage styret, sagde han.

Efter sine møder med palestinensiske og israelske ledere tog Støre ved middagstid idag videre til Amman for at drøfte situationen med jordanske ledere.