’Det er god kultur at tage sig af døende’

Skuespiller Ghita Nørby og tidl. sundhedsminister Bertel Haarder gjorde Hospice Forum Danmarks 10 års-jubilæum til en fest.
Der var ingen bedemandsansigter på Hospice Forum Danmarks reception den 15. september i anledning af 10-års jubilæet.

Ghita Nørby og Tove Videbæk i festhumør.

Tværtimod genlød Odd Fellow Palæet i København af glad operasang, taler med glimt i øjet og latter og klapsalver blandt de ca. 60 fremmødte.
– Det er jo helt enestående i vore dage, at man kan lindre så meget, at den sidste del af tilværelsen ikke behøver være lidelsesfyldt, sagde daværende Sundhedsminister Bertel Haarder i sin tale.
Han ramte dermed plet i det, der er hospicefilosofien: at mennesker skal kunne leve fuldt ud og i samvær med deres pårørende til det sidste.

Hospicesagen er blevet dansk kultur

Hospice Forum Danmark har fremmet hospicesagen i en grad, så det er blevet god kultur at give uhelbredeligt syge og døende bedst tænkelige vilkår.
– Hospice Forum Danmark har med kultur at gøre, en kultur, som jeg er meget glad for at være med til at bevare og fremme, sagde Kgl. Skuespiller Ghita Nørby, der er Hospice Forum Danmarks protektor.
– Det viser sig, Gud være lovet, at Hospice Forum Danmark vokser. Det tilhører på en måde den fælles kultur, som vi alle sammen bliver nødt til at kæmpe meget hårdt for at bevare. Det er værd at tænke på, at i forfærdelig barske tider har vi kulturlivet som en enorm åre og en enorm kraft, sagde hun.

Visioner for fremtiden

De mange lykønskninger forsikrede, at der stadig er brug for landsforeningen.
Det var også temaet for landsformand Tove Videbæks afslutningsreplik:
– Vi vil fortsat påvirke de politiske beslutninger vedr. den lindrende indsats, også for nye initiativer på området som fx daghospice, hjemmehospice og ”livsafslutning i hjemmet”. Vi har en vision om, at hospicefilosofien skal udbredes overalt i Danmark, hvor uhelbredeligt syge og døende samt deres pårørende befinder sig.