Blå Kors går ind i hashkamp

Med nyt pilotprojekt på Sjælland opgraderer Blå Kors i sin indsats mod hashmisbrug.- I nogle omgangskredse er hash næsten normalt, og dermed bliver der også flere og flere unge hashmisbrugere.
Sådan lyder status fra generalsekretær i Blå Kors Christian Bjerre. Han forklarer, at flere af dem, som før i tiden ville være blevet alkoholmisbrugere i dag er hashmisbrugere.
– Vi skal hjælpe allerede i de tidlige år for at undgå, at de unge kommer ind på et skævt spor, forklarer Christian Bjerre.

Ti dages intensiv omsorg

Netop på grund af denne udvikling har Blå Kors i samarbejde med misbrugskonsulent Henrik Rindom sat gang i pilotprojektet Søndergård på Køgeegnen på Sjælland for de 15-25 årige. Henrik Rindom er blandt andet kendt fra tv-udsendelsen ”100 dage uden stoffer.”
På Søndergård ønsker Blå Kors de næste fem måneder at forsøge sig med et tilbud som et supplement til kommunernes almindelige hashbehandling.
-Tilbuddet drejer sig om ti dages intensivt program, hvor vi både har omsorg for de unge under afgiftningen og hjælper dem med at restituere sig, så de er rustet til at komme hjem og tage nye valg. Vi vil gerne hjælpe dem til at tro på, at der er et godt liv for dem også, uden de behøver at bedøve sig med stoffer, fortæller Inger Chercka, som er ansat som projektleder på Søgården. Hun understreger, at de ti dage kun vil være en del af ambulantbehandlingen i hjemkommunen.

Billigere døgnbehandling

– Det historiske i dette projekt er jo, at det kun tager ti dage, hvor døgnbehandling ofte tager tre måneder eller mere og dermed koster kommunen mange flere penge, forklarer Inger Chercka, som håber, at det vil gøre kommunerne interesserede i at visitere de unge til projektet, så det også kan fortsætte efter årsskiftet, når puljen fra socialministeriet slipper op.
– Det kan også være, der sidder nogle forældre rundt omkring i landet, som har teenagere, der kæmper med hashmisbrug, og som selv har mulighed for at betale for ti dages ophold, tænker hun. Søndergård bygger på det kristne liv- og menneskesyn, og Inger Chercka tror på, at dette værdibaserede tilbud kan blive til hjælp for mange.