IPSICC

En sund sjæl i en sund krop

– At leve sundt og naturligt frelser os ikke, men det giver livet en ekstra velsignelse,
siger idræts- og kosttilsynslærer Henrik B.
Jakobsen, der her giver gode råd om et
sundt liv ud fra en kristen grundholdning.Flere undersøgelser har vist, at adventister i gennemsnit lever 6-10 år længere end flertallet.

Flere undersøgelser har vist, at adventister i gennemsnit lever 6-10 år længere end flertallet.

De er heller ikke så udsatte for de alvorlige sygdomme, som slår de fleste danskere ihjel – kræft, hjerte- og kredsløbsforstyrrelser.
Hvad er mon forklaringen?
Udfordringen har besøgt adventisternes skolekompleks i Daugaard ved Vejle.
Rektor Holger Daugaard forklarer, at der på stedet er en børnehave med 42 børn, en friskole fra 0.-10. klasse med 217 elever, en efterskole fra 8.-10. klasse med 84 elever og et gymnasium med 107 elever.

Elever kan li’ maden

De fleste af gymnasieeleverne er kostelever. Og de lever ikke af hamburgers og røde pølser. Nej, de får vegetarmad.
– Hvordan kan I få dem til at spise det? spørger den kødædende journalist.
– Vi har en meget dygtig køkkenchef, som har ladet de unge vælge, hvilke menuer, de bedst kan li’. Når det er deres eget valg, så er det sjovere, fortæller rektor Daugaard.
Køkkenchefen synes heller ikke, at eleverne går glip af noget. For de kan hver dag kaste sig over en salatbar, fortæller hun.
Langt fra alle elever er adventister eller troende. Der er også nogle muslimer imellem, men det giver ingen problemer.
De er netop meldt ind på denne skole, fordi forældrene véd, at tingene foregår i en god kristen moral. Det vil fx sige ingen alkohol og hash, og ingen sex mellem eleverne på skolen.

De bedste karakterer

Om det er den sunde mad eller de fire ugentlige idrætstimer, der er årsagen, vides ikke, men gymnasiets karakter-gennemsnit ligger blandt de bedste 10 i landet i undervisningsministeriets oversigt.
– Det skyldes måske også, at vi ikke blot tager os af elevernes hjerner, men af hele mennesket, forklarer rektor.
– Vi taler om: Hjerte, Hånd og Hoved. Med hjerte tænker vi på troen og næstekærligheden. Eleverne deltager i morgen- og aftenandagter, så det hele ikke går op i indlæring. Og tidligere drev vi ligefrem et landbrug og gartneri, hvor eleverne fik sig rørt fysisk. Nu er det erstattet af ekstra meget idræt.

Slagter blev omvendt til vegetarmad…

Henrik B. Jakobsen er en af lærerne på stedet. Han underviser bl.a. i idræt og var stærkt medvirkende til, at skolen fik sin egen sportshal.
Han har dyrket atletik på topplan og bl.a. været løber og triatlon-kæmper. Som ung var han meget aktiv i miljø-organisationerne Noa og Greenpeace.
– Mine forældre var ikke adventister, men min søster havde nogle problemer med blodet, og på den måde kom vi i kontakt med adventister, som vidste noget om sund mad.
Som ung kom jeg til Tyskland for at tage en kostvejleder-uddannelse, fortæller Henrik.
– Senere blev jeg ansat i en helsekost-butik i Århus. En slagter var blevet omvendt, og han solgte derfor sin slagterbutik og købte Danmarks største helsekost-butik, Sundhedskost. Der var jeg nu leder en del år.
Senere kom jeg og min kone her til Daugaard for at undervise, og vi fandt et lille hus med en halv tønde land, hvor jeg nu dyrker grøntsager og urter, fortæller Henrik Jakobsen, der også skriver om sund kost i bladet Naturli.

Sabbat og sund kost

Adventistkirken opstod i USA ca. 1863 og i Danmark fra 1878. Syvendedags-adventisterne, som de også kaldes, lærer, at ugens syvende dag, lørdagen, er hviledag (sabbat).
Bibelens profetier om endetiden og Jesu genkomst har en central plads. Kirken praktiserer voksendåb og tilskynder til at føre en sund livsstil med vegetarisk kost og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein. Man følger gammeltestamentlige kostregler og spiser bl.a. ikke svinekød og krybdyr.
I Danmark er der ca. 2.500 medlemmer i godt 40 menigheder. I hele verden er der ca. 25 millioner.

Sundhed frelser ikke

– Man kan måske få det indtryk, at I adventister tror, I bliver frelst for jeres gode sunde levevis. Er det sådan?
– Nej, sådan tænker vi ikke. Vi mener, ligesom andre kristne, at vi bliver frelst ved troen på Jesus Kristus.
Men vi har bare opdaget, at der i Bibelen er mange gode leveregler, som kan give os en ekstra velsignelse oveni, forklarer Henrik.
– Kan du give et eksempel?
– Vi kender jo bl.a. beretningerne om Daniel i Gamle Testamente. Han og hans venner var bortført til Persien. De nægtede som jøder at spise kød. Det fik de lov til i en prøveperiode, og det viste sig, at de blev meget sundere og stærkere end de andre fanger, som spiste kød.
Sundhedsstyrelsen opfordrer jo også til at spise meget mere frugt og grønt, fordi det åbenbart kan forhindre en række sygdomme.
Hvis man ikke vil være fuldstændig vegetar, så kan man jo fx vælge at have én kødløs dag om ugen. Det hjælper altsammen.
Når vi spiser grøntsager i stedet for kød, udleder vi for øvrigt meget mindre CO2…!
Der går 90 pct. af energien tabt ved, at grøntfoderet skal igennem koen eller grisen for at blive til kød.

Tilbage til paradiset

– Egentlig handler det jo bare om at komme tilbage til det naturlige liv. Tilbage til paradiset, til dét, der var Guds plan fra begyndelsen.
Økologi er jo ikke nogen ny opfindelse. Indtil 2. verdenskrig var landbruget og fødevareindustrien jo stort set økologisk. Først derefter kom alle de tilsætningsstoffer, som nu giver så mange bivirkninger.
Gud har skabt os sådan, at kroppen langt bedre hjælper til med at holde sig selv sund, når vi spiser en varieret kost.
Desuden er der nogle sekundære stoffer, som fx krydderier, der har vist sig at have en gavnlig virkning. Her henter man rigtig mange hjælpestoffer, som kroppen bruger til at holde sig sund, fx til at styrke immunsystemet.

De 8 søjler

– Nu er det jo din store interesse. Men hvordan skal almindelige forbrugere dog hitte ud af, hvad de skal spise…?
– Det handler ikke kun om, hvad man spiser. Vi taler ofte om 8 søjler, som giver et sundt liv. Det er:
Tro – Hvile – Næring
Vand – Luft- Motion
Mådehold – Bøn

Troen er jo det, der får det hele til at hænge sammen, og vi véd jo også, at vores åndelige tilstand påvirker kroppens fysiske tilstand.

Hvilen er en glemt velsignelse. De gamle landmænd vidste, at en arbejdshest kan holde i 18-20 år, hvis den får hvile. Ellers blev den syg og døde. Vi mennesker har også brug for hvile fra arbejdet.
Derfor har Gud sørget for en ugentlig hviledag. Vi holder selv sabbat om lørdagen, mens andre kristne fejrer opstandelsesdagen søndag. Det er vigtigt, at vi hviler på helligdagen.

Næringen skal være varieret. Fedtfattig, med grønt og frugt. Nødder og bønner er også utroligt sunde og nærende. Der skal være en rigtig fordeling af kulhydrater og proteiner. Hvis man fx løber maraton, er det ikke nok at spise fiberkost, man skal sørge for at få kulhydrater, som hvide ris og pasta, ellers holder man ikke distancen, forklarer Henrik Jacobsen og bliver teknisk.

Vandet skal være rent, og hvis man bare sørger for at drikke nok og passende, kan det i sige selv udrette meget for sundheden.
For meget kaffe, te, cola og sodavand er skadeligt. Kaffe er jo egentlig et naturligt rødt bær. Men før man drikker det, bliver det ristet og branket og gæret, så der opstår fermenter og koffein. Det røde bær var godt fra naturens side, men behandlingen af det gør det skadeligt.

Frisk luft er også en af de gratis gaver, som vi har fået. Men det gælder om ikke at fylde luften med forurening eller tobaksrøg.

Motion hver dag holder både kroppen og psyken sundere.

Mådehold og balance i alle ting giver et sundere og bedre liv.

Bøn er også godt for både ånd, sjæl og legeme. Det viser undersøgelser også.
Så – kom tilbage til basis.