Israel frygter syriske våben

Israel frygter, at syriske oprørere får fat i kemiske våben. Syrien er nu stadig mere i fokus, efter at slutfasen i opstanden mod Libyens præsident Muamar Gadhafi synes at være nær, og i Israel – og USA – er der nu frygt for, at terroristgrupper vil udnytte nedturen for den syriske præsident Basha Assads styre til at bemægtige sig ikke-konventionelle våben i det syriske arsenal.
Arsenalet omfatter kemiske våben, sennepsgas og nervegas, og israelske sagkyndige mener, at det er svært for Assad-styret at beskytte våbenlagrene.
Israels ambassadør i Washington, Michael Oren, siger:
– Vi er meget bekymrede over, hvad der vil ske med Syriens ”Weapons of Mass Destruction” (WMD = masse-ødelæggelsesvåben). Sammen med den amerikanske regering følger vi situationen meget nøje.
Ifølge en CIA-rapport har Syrien haft et program for kemiske våben i flere år, og landet har et lager af militærudstyr, der kan anvendes af fly, ballistiske missiler og artilleri-raketter.

Scud D-missiler

Den engelske avis ”Times” skriver, at under urolighederne i Syrien har Damascus øget leverancerne af avancerede missiler og andre våben til den ekstremistiske Hizbollah-organisation, bl.a. otte Scud D-missiler, som har en rækkevidde af 700 kilometer. Disse missiler menes at være så nøjagtige, at de vil kunne slå ned blot få meter fra målet – og bringe Israel, Jordan og store dele af Tyrkiet inden for Hizbollahs rækkevidde.
Ifølge sagkyndige er dette første gang, en teroristorganisation har erhvervet missiler af denne type – ”et strategisk våben, som hidtil blot har været i nationale hæres besiddelse”.

Fire atomanlæg

Tidligere i år oplyste Instituttet for Videnskab og International Sikkerhed (ISIS), at Syrien havde oprettet fire yderligere atomanlæg, ud over det som blev bombet af Israel i 2007. Det hedder i en rapport fra instituttet, at Syriens atomprogram er langt mere avanceret end hidtil antaget og omfatter et uranium-omdannelsesanlæg og tre opbevaringsdepoter.

Ifølge FN er 2200 personer blevet dræbt, efter at Assad indsatte kampvogne og tropper for at bekæmpe gadedemonstrationer.
Der er iøvrigt endnu en lighed mellem Gadhafi- og Assad-styret. Gadhafi har siddet ved magten i 42 år, mens Assad-familien har været det i 41 år.