Israel og USA vil afholde massiv militærmanøvre

Israel og USA vil afholde, hvad der betegnes som en “massiv militærmanøvre” i begyndelsen af 2012, med særligt fokus på brug af anti-missil våben.Manøvren, der vil være den største af sin art, har fået kodenavnet “Juniper Cobra”, og vil omfatte oprettelse af amerikanske kommandostillinger i Iraels Negev-ørken og israelske militærposter ved amerikanske militærhovedkvarterer i Tyskland med henblik på at oprette en fælles kommandostyrke i tilfælde af en fremtidig større krig i Mellemøsten.

Selv om det ikke siges officielt, er der næppe tvivl om, at manøvren finder sted for at samordne de to landes militærapparater under konfrontationen med Irans atomprogram.

I militærmanøvren vil indgå afprøvelse af de israelske forsvarsvåben “Arrow 2” og “Iron Dome” og det amerikanske THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)-system. Også det amerikanske skibs-baserede ballistiske missilsystem “Aegis Ballistic Missil Defense System” vil blive testet.

Det israelske luftvåben og USA’s missil-forsvarsstyrke har i de sidste fem år samarbejdet, men den forestående manøvre betegnes som “uden fortilfælde”, den mest komplicerede og omfattende.

– Manøvren vil vise, hvordan Israel kan forsvare sig ikkke alene med israelske aktiver, men også med amerikanske, siger en højtstående israelsk miitær kilde.

Den øverstkommanderende over den amerikanske hær i Europa, general Mark Hertling, siger, at de amerikanske og israelske styrker vil afholde en fælles “massiv” manøvre på jorden i foråret 2012 under kodenavnet “Austere Challenge”.

– Vi ser frem til at styrke forholdet til Israel og udvide træningen, sagde Hertling til israelsk presse efter et møde med den øverstkommanderende over den israelske landstyrke-kommando, general Sami Turgeman.

De to mænd drøftede muligheden af, at israelske officerer skulle sendes til amerikanske militære uddannelsesinstitutioner i Tyskland, hvor de vil kunne videregive deres erfaring til nye rekrutter under disses træning før deres udstationering i Afghanistan eller Irak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hertling talte om at sende amerikanske soldater til Israel for at studere på en skarpskytte-skole på Adam militærbasen nær Modi’in, som han nylig har besøgt.

Videre sagde Hertling, at han med Turgeman havde drøftet nogle af de erfaringer Israel havde indhentet under krigen mod Hizbollah i Libanon i 2006, og hvordan den palestinensiske intifada havde berørt det israelske militær. Han sagde, at USA er konfronteret med en lignende udfordring efter i næsten 10 års at have udført anti-opstands operationer i Afghanistan og Irak.

Tredje “Anti-Dome” batteri
Det israelske luftvåben har nu installeret det tredje batteri af “Iron Dome” raket forsvarssystemet nær byen Ashdod i det sydlige Israel. De to første var hhv. uden for byerne Ashkelon og Beersheba.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ashdod er blevet bombarderet med raketter i de sidste uger under optrapningen af beskydningen fra Gaza-striben, hvorfra 160 raketter er blevet affyret.

Ifølge forsvarsminister Ehud Barak vil Israel have ni “Iron Dome”-batterier i operation i slutningen af 2012. USA har tidligere iår givet Israel 205 millioner dollars til at købe yderligere fire “Iron Dome”-batterier.