450.000 israelere i landets største protestdemonstration

Omkring 450.000 israelere deltog iaftes i den største protestdemonstration i landets historie – et klimaks for den bevægelse, der opstod hos den israelske ungdom for to måneder siden med et krav om social retfærdighed og bedre levestandard. Telt demonstrationen i Tel Aviv bredte sig som en steppebrand til hele landet.Det var (næsten) alle mand af hus for at vise de israelske myndigheder, at de ikke længere kunne holde denne del af landets middelklasse tilbage. Hvad morgendagen vil bringe er uvist – om bevægelsen bliver politisk og måske grundlæggende kan ændre landets styre.

Der var agiteret for, at det ville blive demonstration med en million deltagere, men det var nok at sigte for højt. Henved en halv million demonstranter var imidlertid nok til at vise, at en tilsyneladende social revolution er på vej i Israel.

Det var en historisk begivenhed, der fandt over hele Israel i skumringen lørdag aften.

250.000 unge og gamle – uanset deres politiske opfattelse – deltog i protestmarchen i Tel Aviv, mens yderligere 150.000 marcherede i andre byer, heraf 50.000 i Jerusalem, en rekord for en sådan tilkendegivelse i byen. I Haifa var der 50.000 demonstranter. Andre byer, hvor der var protestmarcher, omfattede bl. a. Afula, Karmiel., Hadera, Herzliya, Arad og Eilat

I Tel Aviv sagde en af protestlederne, Yonatan Levy, at stemningen var som “en anden uafhængighedsdag”. Formanden for “Den Nationale Studenterunion”,

Itzik Shmuli, sagde i en højttaler til deen store menneskeskare på pladsen på Kikar Hamedina:

– Hr. statsminister. De nye israelere har en drøm og den er simpelthen at væve vores historie ind i Israel. Vi forventer, at du lader os leve i dette land. De nye israelere vil ikke opgive. De kræver en ændring oog vil ikke standse, før der kommer virkelige løsninger.

I en anden opildnende tale sagde en af bevægelsens grundlæggere, den 25-årige Daphni Leef:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Min generation har altid følt, at det er som om vi er alene i verden, men nu fornemmer vi solidaritet. De prøvede at afvise os some stupide børn og ekstremistisk venstreorienterede, men denne aftens landsomfattende protest viser noget andet. Denne sommer er den nye israelers store sommer, om håb drevet af fortvivlelse, fremmedgørelse og umulige afstande. Det israelske samfund har nået til den røde line og er stået op og sagt “ikke længere”. Dette er sommerens 2011’s mirakel

Israel af huse
Da en tredje organisator af teltlejren langs den fashionable Rothchild Boulevard i Tel Aviv, Barak Segel, så menneskemasserne, sagde han:

– Hele Israels folk er kommet ud af deres huse for at protestere. Det er et lille skridt for Israels folk, men et gigantisk skridt for landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På spørgsmålet om fremmødet havde været en succes, sagde talsmanden for bevægelsen, Roee Neuman:

– Stemningen her er forbløffende. Protesten vil nu gå ind i en ny fase. Måske vil teltlejrene blive mere koncentrerede og konsoliderede, men de vil ikke blive nedlagt. Protesten vil fortsætte og blive stærkere, indtil vores krav imødekommes. Der vil ikke live nogen massedemonstration i de kommende uger. Men der vil blive det i fremiden. Vi vil indlede nye protestmetoder fra imorgen. Der er mange forskellige måder at protestere, uden at få tonsvis af mennesker ud af deres huse.

Indpakning og hjerte
Adspurgt om bevægelsen er ved at dø ud, sagde han:

– Jeg tror, at alle disse mennesker, som kom ud her iaften, er bevis på. at det er en fejlantagelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Itzik Shmueli tilføjede, at han henvendt til statsminister Binyamin Netanyahu havde sagt:

– Lad os leve i dette land. Hr. statsminister, se nærmere på os. Vi er de nye israelere. Vi ønsker blot dette: at leve i dette land. Vi ønsker ikke blot at elske staten Israel, men også at eksistere her med respekt og at leve med værdighed. Teltene er blot indpakningen. Israels folk er hjertet i denne bevægelse. Vi vil ikke standse denne protest, før du, hr. statsminister, giver os virkelige løsning.

Jerusalem
I Jerusalem trængtes 50.000 demonstranter på Paris Pladsen og omliggende gader, nær statsminister Binyamin Netanyahus residens. Det var næsten det dobbelte af tidligere protestdemonstrationer i byen i den forløbne sommer.

Formanden for Det hebraiske Universitets studenterforening, Itai Gotler, sagde:

– Vi har ændret os i denne sommer. Man har hørt stemmen fra moderen, læreren og studenten. Protest-ilden blev tændt i Tel Aviv, men Jerusalems teltby viser, at protesten tilhører os alle.

Revolutionær politisk ændring
En israelsk kommentator, Nehemia Shtrasler, udtalte:

– Dette er en revolutionør politisk ændring, fordi politik er den kraft, som forestår budget-bevillinger. Fra nu af vil beslutningerne ikke længere blive truffet blot i Jerusalem, og parlamentsmedlemmer og ministre er ikke længere de eneste spillere. Nu må de tage teltene og protesterne landet over i betragtning, d.v.s. dets borgere.