Vennerne Tyrkiet og Israel ved at blive fjender

Det kan lyde absurd, men et scenario hvor de tidligere venner Israel og Tyrkiet vil komme i en flåde-konfrontation forekommer nu mulig, omend ikke sandsynlig.I kølvandet på offentliggørelsen af FN-rapporten om israelske commandosoldaters raid ifjor af skibet “Mavi Marmara”, der var på vej til Gaza-striben, men blev bordet af israelsk militær med drab af ni tyrkere til følge, har den tyrkiske avis “Hurriyet Daily News” citeret Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, for at sige, at den tyrkiske flåde vil eskortere civile skibe på vej til Gaza med humanitær hjælp og vil garantere fri sejlads i området mellem Israel og Cypern.

Israel vil fortsat sætte sin flåde ind for at forhindre sejlads til Gaza, og der hører ikke megen fantasi til for at forestille sig et muligt militært opgør til søs mellem de to lande.

I en lederartikel i den israelske morgenavis “Ha’aretz” hedder det, at flotille-affæren – ikke FN-rapporten – har bragt forholdet mellem Tyrkiet og Israel til et sådant lavpunkt, at de nu opfatter hinanden som fjendeland.

Videre hedder det i lederen:

– Den prægtige fortid og den dybe kontakt mellem de to folk er smuldret til støv, og de agter nu begge at ramme hinanden med FN-rapporten. Hver af dem er begyndt at udtrykke deres indvendinger mod rapporten og udpege strimler af retfærdighed som vil virke til deres gunst. Men de vil ikke kunne optø de iskolde forbindelser, som er nedfrosset stadig mere efter Tyrkiets beslutning om at udvise Israels ambasadør, nedvurdere de diplomatiske relationer til 2. sekretær-niveauet og suspendere miliærkontrakter.

Lederartiklen slutter:

– Antallet af Israels allierede i verden og regionen svinder ind, og det må ikke afvise at acceptere ansvar og erstatte en væsentlig alliereret med værdiløs prestige. Tyrkiets skarpe, omend hastige reaktion, har stadig plads til israelsk diplomatisk fornuft. Israel bør udtrykke beklagelse, som det skulle have gjort det, før rapporten blev udstedt, betale kompensation og genoprette forbindelserne. Det er en lille pris at betale for et sådant strategisk aktiv som relationer med Tyrkiet.

I en anden lederartikel, i “Jerusalem Post”, hedder det under overskriften “Venter på Ankara”, at det er Tyrkiet – og ikke Israel – som nu “frækt” bruger FN-rapportenm til at retfærdiggøre en række handlinger, der har til hensigt at skade forholdet mellem de to lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Krigerisk holdning
Lederen fortsætter:

– Så længe Ankara indtager en krigerisk holdning med sigte på at være med i bølgen af anti-israelske synspunkter i området, er der ikke meget Jerusalem kan gøre for at formidle en tilnærmelse – andet end at fastholde dets stilling og afvente en ændring i tyrkisk diplomati.

Det, der først og fremmest har fjernet de to lande fra hinaden er, at Tyrkiet har krævet en ofrfciel undskyldning af Israel, der imidlertid blot vil gå med til en beklagelse. Der er megen såret stolthed på begge sider, og meget lidt pragtmatisme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netranyahu, der har indkaldt til et møde af det såkaldte “sikkerheskabinet” for at drøfte sagen, siger, at Israel ikke behøver at undskylde for at israelske soldater beskyttede deres liv mod angreb fra voldsaktivister, og at Israel har fuld ret til at forsvare sig.

I en analytisk artikel om sagen skriver den politiske kommentator, Ya’akov Katz, at Tykiet var en partner i krigen mod terror, og at Israel kan tabe ikke blot en diplomatisk og militær allieret, men en partner i krigen mod terror.

– Mens det ikke er lykkedes Tyrkiet og Israel at opnå et kompromis, er det nu op til USA at spille en mere aktiv rolle for at få dets to stærkeste allierede i området ført sammen, skriver Katz.

Tyrkisk oppositionsleder
Den tyrkiske oppositionsleder, Kemal Kilicdaroglu, har slået til mod Ankaras beslutnig om at nedprioriotere de diplomatiske forbindelser med Israel og siger, at denne handling er et unødvendigt slag mod Tyrkiets udenrigspolitk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ingen ønskede at dette skulle ske, siger Kilicdaroglu. Til hvilken nytte er det? Imorgen kan Israel påberåbe sig, at FN er på Israels side med Gaza-blokaden. Ved at udvise den israelske ambassadør og nedtrappe de diplomatiske relationer mellem de to lande har Tyrkiets statsminister, Recep Tayyip Erdogan, faktisk bragt sig i en umulig situation.

Den arabiske Liga
Den arabiske Ligas generalsekretær, Nabil al-Arabi, har opfordret arabiske lande til at støtte Tyrkiets hensigt om at træffe juridiske skridt mod israelere, der er ansvarlige for Gaza-blokaden og Gaza-flotille episoden, såvel som henvendelsen til Den internationale Domstol i Haag.

Det ventes nu, at Erdogan vil besøge Cairo for at underskrive en strategisk samarbejdes aftale med Egypten, og at han formentlig tillige vil besøge Gaza-striben.

Ny konstellation
Brikkerne synes nu at være ved at falde stadig mere på plads med en ny konstellation af magter i den østlige del af Middelhavet: en tilnærmelse mellem Tyrkiet og Egypten – og et nærmere forhold mellem Israel og Grækenland.