Hamas anmoder Tyrkiet og Qatar om at acceptere deporterede fanger

Navnene er nu ved at blive delvis kendt paa de lande, som vil modtage palestinensiske fanger, der skal deporteres i henhold til fangeudvekslings-aftalen mellem Israel og Hamas – 1000 palestinensiske fanger imod en israelsk, den kidnappede soldat Gilad Shalit.Fra Israel sidste søndag:
Den London-baserede arabiske avis, Al-Hayat, oplyser, at Hamas har anmodet Tyrkiet, Qatar – og ”andre lande” om at acceptere 40 sådanne fanger. De pågældende lande har imidlertid endnu ikke svaret på henvendelsen.

Imens fortsaetter Israel og Hamas med at forhandle om de sidste detaljer i aftalen.

Aftalen syntes en overgang at vaere løbet på grund, efter at Hamas pludselig havde krævet, at alle kvindelige sikkerhedsfanger i israelske fængsler skal frigives – ikke blot de 27, der indgår i aftalen. Ifølge Hamas vil der stadig være 10 kvindelige fanger tilbage. Den israelske regering udtaler imidlertid, at den ikke agter at genåbne listen over de fanger, der skal løslades.

Hizbollah – bag kulisserne
Blandt nye detaljer der nu er ved at blive kendt om aftalen, er at den ekstremistiske Hizbollah-organisation i Libanon skal have adviseret Hamas i Gaza om, ”hvordan man skal forhandle med Israel”.

Ifølge den israelske avis ”Yediot Aharonot” har en kilde i Gaza-striben oplyst følgende:

En uge efter at Shalit var blevet bortfoert i et raid fra Gaza ind paa israelsk område

fik Hamas politbureau-hovedkvarteret i Damascus en superhemmelig rapport fra Hizbollah om, hvordan man bedst kunne forhandle med Israel om en fangeudveksling, med basis i den islamistiske gruppes ”strategisk aktiv”.

Rapporten var om fangeudvekslingen mellem Israel og Hizbollah i 2004, da ligene af tre israelske soldater, der var blevet dræbt i et raid ved den libanesisk-israelske grænse – såvel som en tidligere israelsk officer ved navn Elhanan Tannebaum, som havde siddet fængslet hos Hizbollah i Libanon i tre år – blev udvekslet med 401 palestinensiske fanger og ligene af 60 Hizbollah-maend.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Siden fulgte andre fangeudvekslinger mellem Israel og Hizbollah, bl.a. en efter at Hizbollah havde foretaget et raid ind på israelsk område og havde kidnapped de israelske soldater Eldad Regev og Ehud Goldwasser – hvis lig blev udvekslet i 2008 med fem Hizbollah-mænd i live og 190 lig af Hizbollah-mænd.

Dogme
Hamas opfattede Hizbollahs anbefalinger om forhandling med Israel som et dogme, og Hizbollahs ”forhandlingstaktik” influerede stærkt på Hamas’ handlemåde over for Israel i løbet af de fem år, der var blevet forhandlet om Gilad Shalits løsladelse.

Implementeringen af den første fase af Shalit-udvekslingsaftalen er nu i fuld gang. Det israelske fængselsvæsen vil i første omgang overføre de palestinensiske fanger til to fængsler. 477 fanger i 16 israelske fængsler skal dagen igennem befordres til Ketziot-fængslet i det sydlige Israel og til Hasharon-fængslet i det centrale Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I programmet indgår, at 15 kvindelige fanger forlod Damon-fængslet i det nordlige Israel og blev taget til Hasharon-fængslet. Da de steg op i de små busser, som befordrede dem, sagde en af dem:

– Endelig kan vi indånde luft.

Nu til morgen (søndag) fik alle de palestinensiske fanger officiel meddelelse om, at de skulle løslades.

Blandt fangerne er 280, der er idømt fængsel på livstid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I anden fase af fangeudvekslingen vil yderligere 450 palestinensiske fanger blive sat paa fri fod.

En israeler udveksles med 81 egyptiske fanger

Samtidig oplyses det, at der ogsaa vil blive en fangeudveksling mellem Israel og Egypten.

En israeler ved navn Ilan Grapel, der sidder faengslet i Egypten for spionage, skal loeslades, kort efter at Shalit-aftalen er afsluttet. Han skal udveksles med 81 egyptere i israelsk fangeskab, oplyser Cairo-avisen ”Al Haram”.

Det menes, at det, der banede vej for denne udveksling, var en israelsk undskyldning for drabet af fem egyptiske politiofficerer under en ildudveksling og den vellykkede egyptiske maeglerindsats i Shalit-affaeren.