Ny fangeudveksling mellem Egypten og Israel – 25 mod 1

En ung amerikansk-israeler, Ilan Grapel, der har siddet i egyptisk fængsel siden den 12. juni iår mistænkt for spionvirksomhed, ventes at blive løsladt på onsdag i udveksling med 25 egyptiske fanger i israelsk fængsel.Dette er noget i stil med den nylige fangeudveksling mellem Hamas og Israel om frisættelsen af den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, mod løsladelsen af 450 palestinensere i israelske fængsler.

Israel har accepteret, at 25 af de ialt 81 egyptiske fanger i Israel, kommer til at deltage i udvekslingen. Den israelske regering skal imidlertid først stemme om udvekslingesaftalen, men den ventes at få klart flertal hos ministrene.

Udvekslingen ventes at ville foregå via Taba grænseovergangen, nær feriebyen Eilat.

Det israelsk-egyptiske forhold blev forbedret for en måned siden som følge af den egyptiske mægling mellem Hamas og Israel i Shalit-affæren og Israels undskyldning til Egypten for drabet egyptiske soldater ved en grænseepisode i august.

Egypten havde oprindelig anmodet om løsladelse af alle egyptiske fanger i Israel, men gik med til meget færre. I aftalen indgår en officiel egyptisk udtalelse om, at Grapel ikke var spion, en anklage der senere blev rettet til “ophidselse”.

Grapel, hvis familie lever i New York, studerer jura i Atlanta og har gjort militærtjeneste i Israel. Han var taget til Cairo for at arbejde for en juridisk hjælpeorganisation.

De 25 egyptere, som nu skal løslades, er blevet dømt for “forbryderiske handlinger”.