Tyrkiet afviser israelsk og andet tilbud om hjælp efter jordskælvet

Til trods for den dybe splittelse i det israelsk-tyrkiske forhold har Israel tilbudt at sende humanitær hjælp og redningshold til Tyrkiet for at bidrage til at håndtere situationen efter det store jordskælv, som har ramt landet og dræbt mange hundrede menesker.Ankara har afvist det israelske tilbud og noget tilsvarende fra mange andre lande og har udtalt, at omfanget af skaden stadig undersøges, og at der foreløbig ikke er behov for international hjælp.

Uanset den diplomatiske krise i de israelsk-tyrkiske relationer, forårsaget af sammenstødet ifjor mellem israelske styrker og et tyrkisk flotilleskib på vej til Gaza-striben, reagerede Israel omgående, da nyheden om naturkatastrofen nåede Jerusalem.

Statsminister Binyamin Netanyahu udtalte, at Israel ønsker at hjælpe Tyrkiet, ligesom Tyrkiet hjalp Israel med at bekæmpe den ødelæggende skovbrand, som ifjor hjemsøgte Karmel-området. Ankara sendte dengang ild-bekæmpende fly til Israel trods spændingen mellem de to lande.

– Jeg håber, at Tyrkiet vil reagere på vores tilbud og acceptere den hjælp, vi tilbyder, sagde Netanyahu’.
Israels præsident, Shimon Peres, ringede til Tyrkiets præsident, Abdulah Gul, og sagde, at Israel var parat til at yde en hvilkensomhelst hjælp, nårsomhelst og hvorsomhelst, at der er historiske relationer mellem de to folk, og at han fremsatte dette tilbud som “menneske, jøde og israeler”.

Gul takkede Peres og sagde, at på indeværende tidspunkt kunne Tyrkiet selv magte situationen.

Hvis Tyrkiet skulle ændre mening og tage imod det israelske hjælpetilbud, er den israelske militære hjælpetjeneste parat til omgående assistance. Den israelske generalstabschef, Benny Gantz, har beordret hærens særlige redningskorps til at gøre sig parat til hurtig udrykning.

Også det israelske udenrigsministerium vil gerne yde Tyrkiet hjælp, koordineret med Israels Hjemmefront-Kommando.

Israel har tidligere hjulpet Tyrkiet efter et vældigt jordskælv, som ramte den nordøstlige del af landet i august 1999 og medførte , at 18.000 mennesker blev dræbt. Den israelske Hjemmefront-Kommando sendte et militært redningshold dertil og reddede 12 mennesker ud af ruinerne i live, mens et israelsk lægekorps behandlede et stort antal sårede.


Artiklen fortsætter efter annoncen: