Syriens præsident truer med at sætte hele Mellemøsten i brand

Syriens præsident, Bashar Assad, truer med at sætte hele Mellemøsten i brand, hvis Vesten intervenerer i landets anliggender.Efter at have slået ned på en opstand, der foreløbig har krævet 3000 menneskeliv, mod hans regime, har han givet et sjældent interview til det engelske blad, Sunday Telegraph,

hvori han advarer mod vestlig indblanding, som – siger han – vil forårsage et “andet Afghanistan” og et “jordskælv, som vil brænde hele regionen”.

Folkeopstanden i Syrien, der nu har stået på i syv måneder, er blevet intensiveret efter drabet af Syriens præsident Muammar Gaddafi. Assad er stadig ved magten og har ikke set skriften på væggen med teksten om, at det vil blive slut for en tyrannisk hersker, før eller senere.

Det tog lang tid, før det var slut for Saddam Hussein i Irak, og det varede også længe med at gøre det af med Gaddafi.

– Assad, nu står du for tur, er blevet råbt mange af syriske demonstranter, der modigt fortsætter med deres modstand, til trods for at Assads styrker mejer dem ned.

Den syriske folkeopstand vil kunne bringe ringe i vandet til store dele af Mellemøsten , hvor Damascus’ spind af alliancer omfatter Hizbollah i Libanon, Hamas i Gaza-striben og det shi’itiske teokrati Iran.

Ifølge det kuwaitiske dagblad “Al-Qabas” har Den arabiske Liga advaret Assad om, at hvis dets mæglerbestræbelser ikke kan standse voldshandlingerne i Syrien, vil en international intervenering være uundgåelig.

Assad har vedgået, at han i begyndelsen havde gjort “mange fejl”, men insisterer på, at målet nu udelukkende er “terrorister”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han betegner opstanden som “en kamp mellem islamisme og pan-arabisme (sekularisme)” og understreger:

– Vi har kæmpet mod Det muslimske Broderskab siden 1950’erne og gør det stadig.

Syrien er et – hovedsageligt – Sunni-muslimsk land med 20 millioner indbyggere, som styres med en jernnæve af medlemmer af Assads mindretals Alawite-sekt, en udløber af shi’itisk islam, der dominerer militæret, vigtige sektorer af økonomien og et vidt udbredt sikkerhedsapparat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Damascus har udelukket størstedelen af de internationale medier, hvilket har gjort det vanskeligt at verificere, hvad der er sket og sker.

Homs-provinsen, som grænser til Libanon, er fremstået som center for modstanden mod Assads styre.